Irakul a fost de acord să plătească Iranului o datorie pentru gaze şi electricitate în valoare de aproximativ 2,76 miliarde de dolari, după ce a primit o scutire de sancţiuni din partea Statelor Unite, a declarat un înalt oficial al Ministerului de Externe irakian, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul irakian de Externe Fuad Hussein a primit autorizaţia în timpul unei întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken, care a avut loc joia trecută, în marja Conferinţei de la Riad, a spus sursa din Ministerul de Externe, care a vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa.

Din cauza deceniilor de conflict şi sancţiuni, Irakul este dependent de importurile din Iran pentru multe dintre nevoile sale de gaze.

Cu toate acestea, sancţiunile americane asupra petrolului şi gazelor iraniene au împiedicat plăţile Irakului pentru importuri, ceea ce a dus la restanţe mari şi a determinat Iranul să riposteze prin reducerea regulată a fluxurilor de gaze.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe irakian Ahmed Al-Sahhaf a afirmat într-o scurtă declaraţie că Hussein a făcut progrese ”în ceea ce priveşte plăţile dintre Irak şi Iran, în timpul discuţiei sale cu omologul său american de la Riad”, când a fost întrebat despre fonduri.

El nu a dat mai multe detalii.

Yahya Al-e Eshaq, şeful Camerei de comerţ Iran-Irak, a fost citat de agenţiile de presă iraniene spunând că ”o parte din fondurile blocate ale Iranului în Irak au fost alocate pelerinilor haj, iar părţi au fost folosite pentru bunuri de bază”.

Sursa din Ministerul de Externe irakian a spus că fondurile vor fi transferate prin Banca Comercială a Irakului şi a confirmat că banii vor fi folosiţi pentru cheltuielile pelerinilor iranieni şi pentru produsele alimentare importate de Iran.

Iranul nu a putut accesa active de miliarde de dolari în mai multe ţări, din cauza sancţiunilor SUA.

Statele Unite au insistat că Irakul bogat în petrol, al doilea mare producător al grupului OPEC, se îndreaptă către autosuficienţă ca o condiţie pentru scutirea sa de a importa energie iraniană, dar Bagdadul a avut dificultăţi să facă acest lucru.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.