Ministrul petrolului irakian Hayan Abdel-Ghani se aşteaptă să ajungă la un acord cu Guvernul Regional din Kurdistan şi companiile petroliere străine pentru a relua producţia de petrol din câmpurile petroliere din regiunea kurdă în termen de trei zile, a spus el duminică, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Abdel-Ghani a declarat în timpul unei vizite la Erbil, capitala Kurdistanului semiautonom al Irakului, că Irakul a ajuns la ”o înţelegere” cu Turcia în legătură cu reluarea exporturilor de petrol din nord prin conducta Irak-Turcia.

Turcia a oprit exporturi nordice prin conducta Irak-Turcia, de 450.000 de barili pe zi (bpd), din 25 martie, după o hotărâre de arbitraj a Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC).

ICC a ordonat Ankarei să plătească Bagdadului daune de aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru exporturile neautorizate ale KRG din perioada 2014 şi 2018.

Abdel-Ghani şi înalţi oficiali federali ai petrolului au început duminică întâlniri cu Ministerul Resurselor Naturale al KRG şi înalţi oficiali kurzi din domeniul energiei, pentru a discuta chestiunea.

”Scopul acestei întâlniri este de a rezolva toate problemele, pentru a facilita reluarea producţiei şi exporturilor de petrol. Primul pas este să ajungem la un acord cu regiunea şi companiile privind ajustarea contractelor existente pentru a fi în concordanţă cu constituţia Irakului. Am putea ajunge la un acord în trei zile”, a declarat Abdel-Ghani reporterilor, la Erbil.

Oficiali petrolieri guvernamentali irakieni s-au întâlnit miercuri cu reprezentanţii Asociaţiei Industriei Petrolului din Kurdistan (APIKUR) pentru a discuta despre reluarea fluxurilor către Turcia.

Membrii APIKUR includ companii internaţionale de petrol şi gaze care au un interes direct sau indirect în contractele de petrol sau gaze din amonte din regiunea Kurdistan a Irakului, dintre care multe au fost nevoite să oprească producţia din cauza închiderii conductei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.