În primele patru luni de la intrarea în vigoare a Legii dării în plată, pe rolul instanţelor s-au înregistrat 3.907 notificări de dare în plată, 2.634 de contestaţii şi 174 de excepţii de neconstituţionalitate, a declarat miercuri directorul Institutului de Politici Publice, Elena Tudose.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Afirmaţia a fost făcută cu ocazia prezentării studiului ”Efectele legii privind darea în plată la 4 luni de la adoptare”, care are loc la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.

Legea dării în plată a intrat în vigoare în 13 mai şi permite clienţilor care au luat credite imobiliare să scape de orice datorie faţă de bancă dacă cedează imobilul cu care s-a garantat creditul către finanţator.  

Mai mulţi specialişti în drept prezenţi la dezbatere au susţinut că Legea dării în plată favorizează anumite categorii de persoane, beneficiarii reali nefiind cei care au probleme reale de solvabilitate.

” Majoritatea creditelor pentru care se apelează la darea în plată nu au întârzieri la plata ratelor. 10% dintre debitori au cel puţin două imobile. Există un trend în creştere de a da în plată terenuri”, a afirmat Tudose. 

Potrivit datelor prezentate de IPP, 6% dintre debitori notifică instanţele pentru terenuri, în timp ce 15-20% dintre notificări sunt pentru a doua locuinţă.

Pe de altă parte, 40% dintre norificări nu sunt pentru creditele care au restanţe la plata ratelor, iar 17% dintre creditele notificate sunt de peste 100.000 euro.

Statisticile prezentate de IPP arată că o treime dintre notificări nu sunt conforme cerinţelor legii, altele ”sunt folosite ca tactici de negociere în relaţia cu banca” sau imobilele date în plată sunt în stare de degradare avansată.

”Opinia noastră, la patru luni de la adoptarea legii, este că darea în plată îngreunează situaţia locativă, în special a tinerilor, cărora li se blochează accesul la locuinţă. Pe de altă parte, poate stimula o creştere exponenţială a creşterii de chirii. Darea in plată nu va mai stimula construcţia de locuinţe noi”, a mai spus Tudose.  

Datele prezentante de către IPP contrazic o parte dintre argumentele policienilor care au promovat legea în Parlament şi care au susţinut că legea îi va scăpa pe sute de mii de români de "povara" ratelor mari la locuinţe. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.