Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Braşov, întrebat despre avertismentul Comisiei Europene privind existenţa unei abateri semnificative în 2016 faţă de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al României, că stabilitatea, nu doar economică, dar şi bugetară este extrem de importantă şi că Guvernul este responsabil să evite dezechilibrele economice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană a transmis, luni după-amiază, un avertisment cu privire la existenţa unei abateri semnificative în 2016 faţă de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al României, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul CE. De asemenea, reprezentanţii instituţiei europene au anunţat că vor cere Consiliului să adopte o recomandare pentru ca România să ia măsuri adecvate în vederea corectării abaterii semnificative anunţate de către CE.

Întrebat despre această situaţie, preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că stabilitatea economică este crucială.

"Stablitatea economică este parte din toate discuţiile pe care le-am avut şi le am în continuare cu Guvernul, o să mai discutăm. E important să înţeleagă toată lumea, inclusiv guvernanţii, că aici nu discutăm despre o chestiune politică, locală, cu un interes pe termen scurt, ci vorbim despre o abordare foarte importantă. Stabilitatea, nu numai economică, dar şi bugetară este extrem de importantă. Primul draft care conţine recomandările de ţară, la primul punct se referă exact la acest lucru. Nu vorbim despre un moft politic al cuiva, al opoziţiei, al preşedintelui sau al birocraţilor de la Bruxelles, ci este nevoie de această stabilitate“, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului consideră că Guvernul este responsabil să facă proiecţiile pe bugetele pe anii următori.

"Guvernul este responsabil să facă proiecţiile pe bugetele pe anii următori şi pe banii care se cheltuiesc, de exemplu pe salarizare, astfel încât să nu fie pus în pericol acest echilibru important.“, a declarat preşedintele Iohannis.

De asemenea, preşedintele a comentat şi declaraţia Guvernatorului BNR care a anunţat că avem o situaţie macroeconomică bună, dar şi riscuri la fel de mari.

"Cu cât mai performantă este economia, cu atât mai mari sunt şi potenţialele riscuri. Noi trebuie să fim conştienţi de aceste riscuri şi dezechilibrele de acest tip fac parte din aceste riscuri şi să acţionăm preventiv.. Economia românească este într-o situaţie foarte bună momentan şi ar fi păcat să o ducem într-un dezechilibru când avem oportunitatea unei dezvoltări foarte bune pe mulţi ani“, a mai declarat Klaus Iohannis la Braşov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.