Preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la toţi actorii politici implicaţi pentru a prioritiza implementarea PNRR în România, deoarece planul este „o şansă pe care nu avem voie să o ratăm”. La rândul său, premierul Florin Cîţu a precizat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă aprobat de Comisia Europeană înseamnă dezvoltarea şi modernizarea ţării noastre, fiind incluse 107 proiecte finanţate prin acesta. De asemenea, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a vorbit despre cei trei piloni ai PNRR şi anume investiţiile verzi, tranziţia digitală care va ajuta la debirocratizare şi digitalizarea sectorului de sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Îmi face o deosebită plăcere să o avem astăzi ca oaspete pe doamna Ursula von der Leyen, Preşedinta Comisiei Europene. Bine aţi venit la Bucureşti!Salut anunţul făcut de doamna von der Leyen despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi. Aprobarea sa reprezintă un moment simbolic, de o mare importanţă pentru viitorul ţării noastre. Acest Plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia Europeană din ultimele luni, dar şi al unui efort colectiv instituţional fără precedent. A fost un proces extrem de laborios, care a presupus o muncă extraordinară, sub presiunea timpului, şi le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea cu succes a acestui Plan.  Finalizarea Planului Naţional şi aprobarea sa de către Comisie este însă doar o victorie de etapă.  Am făcut astăzi un pas important către ceea ce ne propunem să realizăm în România în anii următori, dar provocările majore încep de abia acum.  Implementarea deplină şi la timp a tuturor măsurilor din acest Plan este esenţială. Vreau să fim foarte bine pregătiţi pentru etapa cea mai importantă – demararea şi mai ales finalizarea reformelor pe care ni le-am asumat. Accesând aceste fonduri puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană, putem schimba România în profunzime, putem construi o ţară aşa cum ne-o dorim.  PNRR este un instrument deosebit de important pentru România, care ne oferă, pe lângă finanţarea acţiunilor de redresare economică, resursele pentru a implementa investiţii şi reforme structurale esenţiale pentru dezvoltarea ţării noastre pe termen mediu şi lung. Toate aceste resurse financiare reprezintă o oportunitate extraordinară pentru noi să investim în construirea de autostrăzi, în căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică şi de mediu, să dezvoltăm reţeaua de spitale, să implementăm programe de digitalizare în economie, în administraţie, să investim în infrastructura din educaţie şi din sănătate. ”, a afirmat Klaus Iohannis, luni într-o conferinţă de presă susţinută la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, împreună cu preşedinta Comisiei Europene şi premierul Florin Cîţu.

Şeful statului a adăugat că va sprijini Guvernul în implementarea PNRR.

„Pandemia de COVID-19 ne-a arătat foarte clar că vulnerabilităţile din sistemul de sănătate au implicaţii profunde asupra economiei, asupra încrederii în guverne şi asupra coeziunii sociale. De aceea, investiţiile în sănătate sunt un pilon definitoriu  al acestui Plan. Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, pe care l-am vizitat acum împreună cu doamna Preşedintă von der Leyen, este un exemplu edificator al contribuţiei pe care fondurile europene o aduc la modernizarea infrastructurii spitaliceşti din România. Prin folosirea acestor fonduri, pacienţii vor beneficia de îngrijire de calitate şi de cele mai avansate tehnologii în domeniu. Acesta este însă doar începutul, mai este multă muncă de făcut de aici înainte. Avem o responsabilitate uriaşă pentru a ne asigura că banii europeni vor schimba faţa României şi vor aduce o viaţă mai bună pentru cetăţenii noştri.  Împreună cu acest Guvern, am reuşit, iată, să avem acest Plan aprobat. Domnule prim-ministru, domnilor miniştri, domnilor primari şi preşedinţi de consilii judeţene, vă cer să faceţi o prioritate absolută din implementarea reformelor şi a investiţiilor prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă!  Este o şansă pe care nu avem voie să o ratăm - şansa de a face economia României mai performantă, mai sustenabilă şi mai bine pregătită pentru orice criză care mai poate apărea. Este şansa de a lăsa generaţiilor viitoare o Românie profund modernizată. Rămân un partener implicat al acestei guvernări care îşi propune să dezvolte ţara noastră şi, împreună, şi, cu sprijinul Comisiei Europene, al Preşedintei von der Leyen, vom mobiliza mediul de afaceri, toate autorităţile locale şi centrale, astfel încât Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie un succes major pentru România”, a mai explicat Iohannis. 

Premierul Florin Cîţu a precizat că România va primi 3,8 miliarde euro prin PNRR.

„Mă bucur că suntem astăzi aici şi că acest moment a sosit în sfârşit pentru că volumul de muncă a fost foarte mare, iar rezultatele pe măsură. Vreau să mulţumesc doamnei Ursula. PNRR e aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna dezvoltare şi modernizare. În următorii 5 ani vom implementa reformele pe care ni le-am asumat. PNRR al României este printre 5 cele mai mari proiecte de finanţare. Vom primi 3,8 miliarde euro. Această valoare arată că PNRR a fost bine construit, coerent în ceea ce priveşte reformele şi acoperă reformele de care România are nevoie în acest moment. Ce e esenţial pentru români este că am reuşit să introducem în PNRR proiecte esenţiale, iar construirea de autostrăzi este ceva la care ţin în mod special. Un lucru pe care îl pot garanta e că Guvernul României va face toate reformele asumate, va îndeplini toate ţintele şi va folosi toţi banii incluşi prin PNRR. Prin PNRR sunt incluse 107 investiţii în toate domeniile. O treime din alocări merge spre transporturi. Sunt 3,1 miliarde euro pentru autostrăzi”, a explicat prim-ministrul. 

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a asigurat pe Klaus Iohannis şi Florin Cîţu vă va fi alături de ei în fiecare pas pentru implementarea PNRR şi Comisia Europeană se va asigura „că banii sunt cheltuiţi în conformitate cu ce am hotărât împreună”.

„Vă mulţumesc pentru primirea călduroasă de care m-am bucurat aici la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, cel mai mare spital din România, aş vrea să îi felicit pe medici şi asistente. M-am bucurat să văd profesionalismul de care aţi dat dovadă. Vă datorăm foarte mult pentru tot ce faceţi. Vă mulţumesc şi mă bucur că NextGenerationEU poate contribui la realizarea reformelor dvs. NextGenerationEU are o valoare totală de 800 miliarde euro. E unul dintre cele mai mare planuri de redresare din lume. Astăzi Comisia Europeană dă undă verde PNRR pentru România. Sunt trei piloni – 41% din planul bugetului merge către susţinerea investiţiilor verzi, într-un transport durabil. Aproape 4,5 miliarde euro sunt alocate modernizării infrastructurii feroviare. De asemenea, peste o jumătate de miliard de euro vor fi investiţi în producerea de energie curată. E important ca prin acest plan să nu lăsăm pe nimeni în urmă.

Următorul pilon important se referă la tranziţia digitală, 21%. Putem vedea şi aici în această sală că viitorul este digital şi ne putem imagina ce va aduce viitorul în sectorul medical. Acest plan va face lucrurile mai eficiente pentru poporul român, va exista un cloud naţional, cărţi de identitate electronice şi va fi extins internetul de mare viteze, lucru care va ajuta şi şcolile româneşti. Mă bucur că al treilea pilon se referă la digitalizarea secotrului de sănătate, lucru care face ca serviciile de sănătate să poată fi oferite la distanţă. Pe scurt planul României îndeplineşte criteriile foarte exigente pe care le-am stabilit împreună cu Consiliul. Continuă investiţiile şi reformele pentru a stabili baze financiare solide. Vă felicit că lucraţi la un plan minim de incluziune. Aş menţiona şi reforma sistemului de învăţământ pentru că generaţia viitoare merită acest lucru.

Este o veste excelentă faptul că mă aflu astăzi aici, dar nu reprezintă în niciun caz capătul drumului. Partea cea mai grea începe acum, pentru că planul trebuie pus în aplicare. Selectarea şi aplicarea la timp a proiectelor este crucială pentru a absorbi fondurile europene. Vreau să vă asigur că vom fi alături de dvs la fiecare pas şi ne vom asigura că banii sunt cheltuiţi în conformitate cu ce am hotărât împreună”, a declarat Ursula von der Leyen. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.