Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, în discursul rostit cu ocazia aniversării de 25 de ani a Camerei de Comerţ Americane din România (AmCham România), că performanţa mediului de afaceri nu poate fi, pentru prea mult timp, deasupra calităţii politicilor economice pe care Guvernul le promovează şi că, din acest motiv, a atras atenţia tuturor guvernelor, dar cu precădere celor trei din ultimul an, că predictibilitatea economică nu este un slogan la care se apelează doar cu ocazia seminariilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În calitate de oameni de afaceri, dumneavoastră înţelegeţi cel mai bine faptul că performanţa mediului de afaceri nu poate fi, pentru prea mult timp, deasupra calităţii politicilor economice pe care Guvernul le promovează. De aceea, am atras atenţia tuturor guvernelor, dar cu precădere celor trei din ultimul an, că predictibilitatea economică nu este un slogan la care se apelează doar cu ocazia seminariilor. În esenţă, lipsa de predictibilitate atrage şi lipsa de sustenabilitate a performanţelor economice, iar mediul de afaceri ştie cel mai bine că ceea ce se câştigă uşor de multe ori se pierde la fel de uşor", a afirmat Iohannis.

El a subliniat că, tocmai de aceea, pentru a obţine un parcurs economic durabil, decidenţii de politică economică trebuie să fie capabili să ofere încredere mediului privat, prin măsuri bine fundamentate, transparente şi, mai ales, predictibile, care să rezolve problemele din economie, nu să creeze altele poate chiar mai mari.

Şeful statului a mai remarcat că industria apărării şi sectorul energetic românesc au potenţialul de a deveni, alături de IT şi industria auto, doi vectori esenţiali ai dezvoltării economiei româneşti şi a adresat mediului de afaceri invitaţia de a se implica prin idei şi soluţii şi în legătură cu Proiectul de ţară pe care îl va supune unui proces de consultare publică în lunile care urmează.

"Industria apărării şi sectorul energetic românesc au potenţialul de a deveni, alături de IT şi industria auto, doi vectori esenţiali ai dezvoltării economiei româneşti. Trebuie să fim conştienţi de avantajele de care dispunem şi să le valorificăm inteligent. Ca atare, vă lansez tuturor invitaţia de a vă implica prin idei şi soluţii şi în legătură cu Proiectul de ţară pe care îl voi supune unui proces de consultare publică în lunile care urmează", a afrimat şeful statului, declarându-se convins că "experienţa şi viziunea comunităţii de afaceri sunt active esenţiale în materializarea unui proiect de viziune, care să fie centrat pe prosperitate economică, sustenabilitate socială şi pe credibilitatea României în lume".

El şi-a exprimat speranţa ca aniversarea Camerei de Comerţ Americane "să prefigureze noi şi noi parteneriate de afaceri şi proiecte fructuoase în plan economic".

"AmCham este un partener de încredere al mediului de afaceri românesc, care a contribuit constant la dezvoltarea relaţiilor româno-americane. Cooperarea dintre mediul de afaceri român şi cel american poate deveni un autentic vector de competitivitate pentru economia noastră. Eu cred cu tărie că realizările pe care România le-a înregistrat pe parcursul ultimului sfert de veac în sfera performanţei economice, a democraţiei politice şi a statului de drept reflectă şi un succes al excelentelor relaţii bilaterale dintre România şi Statele Unite ale Americii", a afirmat Klaus Iohannis.

El a precizat că ntotdeauna şi pretutindeni, comerţul şi afacerile au reprezentat cea mai viabilă şi cea mai durabilă cale de a uni valorile unor naţiuni, de vreme ce aspiraţiile de pace şi securitate se întregesc prin cele de bunăstare şi de prosperitate.

"Companiile membre AmCham care performează în sectorul comerţului, industriei auto, tranzacţiilor imobiliare, dar şi în industria extractivă şi energetică conferă şi mai multă greutate Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, al cărui potenţial economic trebuie să se afirme cât mai puternic, tot mai puternic", a adăugat preşedintele, încurajându-i pe cei prezenţi să aprofundeze avantajele competitive ale României şi să dezvolte oportunităţile de afaceri pe care economia românească le oferă.

"SUA este cel mai mare investitor non-UE din economia românească, cu investiţii de mai multe miliarde de dolari. La sfârşitul anului 2017, schimburile comerciale totalizau aproximativ 2,5 miliarde de dolari, în contextul unei balanţe, nota bene, echilibrate între importuri şi exporturi, asta în contextul noilor discuţii tarifare. Astfel, relaţiile comerciale dintre ţările noastre se consolidează tot mai mult, prin creşterea schimburilor comerciale în 2017 cu aproape 40% faţă de 2016", a subliniat preşedintele, consemnând că "România a încheiat anul 2017 cu o creştere economică record în Uniunea Europeană, de 7%, care generează însă şi o serie de contradicţii şi, bineînţeles, foarte multe aşteptări".

Şeful statului a declarat că, dincolo de dimensiunea cantitativă a creşterii economice, reperele acesteia în materie de producţie şi competitivitate aparţin mediului de afaceri, în special acolo unde şi atunci când investiţiile vizează perspective de dezvoltare pe termen lung şi sectoare competitive ale economiei noastre.

"De exemplu, sectorul IT, sectorul energetic şi industria auto sunt, în prezent, domenii cu un potenţial economic deosebit de important pentru România", a declarat Klaus Iohannis, precizând că sectorul IT a depăşit constant ponderea de 5% din PIB, fiind deasupra mediei europene şi în plină expansiune.

"Inovaţia şi tehnologia vor constitui platforma indispensabilă a economiei viitorului, iar potenţialul creativ pe care România îl deţine merită a fi pus în valoare", a mai spus Iohannis.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.