Investitorii urmăresc posibilele efectele secundare ale revoltei anulate din Rusia, iar unii se aşteaptă la o tendinţă către paradisuri sigure, cum ar fi obligaţiunile guvernamentale americane şi dolar, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mercenari ruşi puternic înarmaţi conduşi de Evgheni Prigojin, fost aliat al preşedintelui Vladimir Putin şi fondator al armatei Wagner, au înaintat sîmbătă pe cea mai mare parte a drumului către Moscova după ce au capturat oraşul Rostov, dar apoi şi-au oprit avansul, reducând o provocare majoră.

Mercenarii s-au retras din Rostov în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Pieţele financiare au fost adesea volatile de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, ceea ce a provocat rupturi pe pieţe şi în finanţarea globală, pe măsură ce băncile şi investitorii s-au grăbit să-şi reducă expunerea.

După evenimentele de sâmbătă, unii investitori au spus că s-au concentrat asupra impactului potenţial asupra activelor de refugiu, cum ar fi titlurile de Trezorerie ale SUA şi asupra preţurilor mărfurilor, având în vedere că Rusia este un furnizor important de energie şi cereale.

”Rămâne cu siguranţă de văzut ce se va întâmpla în următoarele două zile, dar dacă va rămâne o incertitudine cu privire la conducerea din Rusia, investitorii s-ar putea aduna în locuri sigure”, a declarat Ghenadi Goldberg, şeful strategiei privind dobânzile în SUA la TD Securities din New York.

Acţiunea din Rusia a stârnit atenţia la nivel global şi a reînviat o veche teamă la Washington cu privire la ceea ce se întâmplă cu stocul nuclear al Rusiei în cazul unor revolte interne.

”De obicei, pieţele nu răspund bine la evenimentele care se desfăşoară şi sunt incerte. Dacă incertitudinea creşte, veţi vedea că Trezoreria primeşte o ofertă, aurul va primi o ofertă şi yenul japonez tinde să câştige în situaţii ca aceasta”, în special în ceea ce priveşte Putin şi Rusia, a declarat Quincy Krosby, strateg şef global la LPL Financial. „”, a spus Krosby, menţionând activele tipice de refugiu pe care investitorii le cumpără atunci când riscurile cresc.

Alastair Winter, Global Investment Strategist la Argyll Europe a declarat că, deşi dezescaladarea a însemnat că pieţele ar putea să nu reacţioneze puternic, ”Putin a fost în mod clar slăbit şi vor exista mai multe evoluţii”.

El a văzut că dolarul american a găsit ”un oarecare sprijin pe măsură ce piaţa revine la speculaţii cu privire la creşteri şi reduceri ale dobânzilor şi recesiune în diferite economii”.

Erik Myersson, strateg-şef pentru pieţele emergente la SEB, a declarat că pieţele de mărfuri, fiind principalul canal de transmitere a şocurilor politice ruseşti către pieţele globale, vor fi sensibile la evoluţiile viitoare.

”S-ar putea să vedem o mişcare în activele ucrainene şi în ţările emergente care sunt foarte dependente de cerealele ruseşti sau ar putea fi furnizori de combustibili fosili”, a adăugat el.

Acţiunile au fost în cea mai mare parte pe o traiectorie ascendentă în ultimele luni, despre care unii au spus că ar putea fi apoi mai vulnerabile la vânzări.

Până în prezent, indicele american S&P 500  a crescut cu 13%, deşi şi-a pierdut avânt în ultimele zile, slăbit de perspectiva creşterii ratelor dobânzilor.

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a depus o mărturie săptămâna trecută, în care a semnalat mai multe creşteri ale dobânzilor în viitor.

Rich Steinberg, strateg-şef de piaţă la Colony Group din Boca Raton, Florida, a prezis că ”pieţele vor trata acest lucru ca pe un alt risc geopolitic”.

Tina Fordham, fondatoarea Fordham Global Foresight, a declarat că se aşteaptă la un impact imediat redus.

”Dar există mai multă sensibilitate şi conştientizare din  partea participanţilor la piaţă că această creştere a tensiunii interne în Rusia s-ar putea traduce într-un eveniment de piaţă, situaţia va fi urmărită cu prudenţă”, a spus ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.