Acţiunile Amazon.com au fluctuat joi, investitorii întrebându-se cum va afecta divorţul fondatorului companiei, Jeff Bezos, controlul deţinut de acesta asupra celei mai valoroase companii de pe Wall Street şi planurile sale ambiţioase de expansiune, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bezos, care figurează drept cel mai bogat om din lume în topul mondial realizat de revista Forbes, cu o avere estimată la 136,2 miliarde de dolari, a anunţar miercuri, pe Twitter, că el şi soţia sa, MacKenzie, cu care este căsătorit de 25 de ani, vor divorţa.

Acţiunile Amazon au scăzut joi cu sub 1%, după un declin mai accentuat la începutul şedinţei de tranzacţionare.

Separarea ridică întrebarea cum îşi va împărţi cuplul averea, care include o participaţie de aproximativ 16% la capitalizarea de 811,4 miliarde de dolari a Amazon.

Legea divorţului din statul american Washington, unde locuiesc cei doi, prevede că bunurile dobândite în timpul căsătoriei trebuie împărţite în mod egal între soţi.

Majoritatea analiştilor şi managerilor de fonduri sunt calmi şi se aşteaptă ca divorţul să nu provoace schimbări semnificative în conducerea companiei sau în perspectivele de dezvoltare ale acesteia.

Cunoscutul investitor speculativ Doug Kass, care conduce fondul de hedging Seabreeze Partners, a spus că şi-a vândut participaţia la Amazon în urma informaţiilor eeferitoare la divorţ. Asta după ce a cumpărat o participaţie la Amazon la sfârşitul lunii decembrie, afirmând că Amazon se află pe ”lista celor mai bune idei”.

Robert Bacarella, manager de portofoliu la fondul Monetta, a spus că, deşi nu îşi schimbă investişia la Amazon, se aşteaptă ca alţi manageri de fonduri să îşi reducă participaţiile din cauza îngrijorărilor provocate de impactul divorţului.

Acesta a spus însă că nu este îngrijorat deoarece, chiar dacă MacKenzie Bezos îşi va vinde participaţia de 8% la Amazon, nu ar fi un motiv fundamental în spatele deciziei, iar impactul va fi limitat.

”Cu excepţia cazului în care veţi fi îngrijoraţi că va fi atât de distras de divorţ încât nu va mai putea conduce compania, acesta nu va fi un eveniment. Controlează compania întrucât investitorilor le place viziunea lui, nu pentru că deţine 50% din acţiuni”, a spus Michael Pachter, analist la firma Wedbush Securities din Los Angeles.

Thomas Forte, analist la firma D.A. Davidson, a spus că întrebările privind viitorul companiei, provocate de divorţ, sunt justificate, din cauza influenţei exagerate a lui Jeff Bezos asupra valorii acesteia. Dacă Bezos va părăsi compania din orice motiv, acţiunile acestewia au scădea imediat cu peste 10%, a arătat analistul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.