Marile companii de tehnologie au vorbit despre modul în care clienţii apreciază produsele lor alimentate de inteligenţa artificială generativă, dar costurile crescânde pentru dezvoltarea acestor funcţionalităţi de vârf au deranjat investitorii care sperau la o creştere semnificativă a vânzărilor datorită noii tehnologii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunile Alphabet au scăzut miercuri cu 6%, în timp ce cele ale Microsoft au pierdut 1%, afectând şi alte acţiuni importante din domeniul tehnologiei, inclusiv Apple, Meta şi Amazon.

Atât Microsoft, cât şi Alphabet au raportat creşteri semnificative ale veniturilor din serviciile cloud în trimestrul încheiat în decembrie, depăşind estimările Wall Street, deoarece clienţii au adoptat cu entuziasm noile caracteristici de inteligenţă artificială şi au construit propriile servicii AI.

Cu toate acestea, costurile au crescut, subliniind investiţiile masive pe care aceste companii le fac în servere, centre de date şi cercetare, în timp ce se luptă pentru banii clienţilor. Acest lucru a afectat aşteptările investitorilor, alimentate de promisiunea AI, care au condus la o creştere a acţiunilor la niveluri record în ultimele luni.

"O evaluare înaltă înseamnă că orice indiciu de dezamăgire va fi captat de investitori, iar previziunile Microsoft pentru încetinirea creşterii veniturilor în divizia sa de cloud în actualul trimestru a fost suficientă pentru a vedea acţiunile scăzând modest", a declarat Russ Mould, director de investiţii la AJ Bell.

Gene Munster, partener la Deepwater Asset Management, a spus că se aşteaptă la mai mult de la participaţiile firmei sale la Alphabet şi Microsoft.

"Investitorii vor să vadă o contribuţie mai mare din partea AI. Microsoft este încă în faza incipientă, dar arată o creştere a AI.", a spus Munster.

"Singura problemă aici este că Google a raportat câştiguri în aceeaşi seară cu Microsoft ... (este) greu să obţii acea pulbere magică de multiple AI dacă jucătorii mai mari din domeniul cloud cresc mai repede pe baza unor venituri mai mari", au scris analiştii de la Bernstein într-o notă.

Scăderea acţiunilor Google şi Microsoft implică o scădere de aproximativ 66 de miliarde şi, respectiv, 38 de miliarde de dolari a valorii de piaţă a companiilor.

Acţiunile producătorului de cipuri AMD, care şi-a revizuit marţi în sus prognoza pentru 2024 pentru procesoarele AI, la 3,5 miliarde de dolari, au scăzut cu 3%.

Analiştii se aşteptau anterior ca AMD să vândă cipuri AI în valoare de 4 până la 8 miliarde de dolari, a spus analistul Kinngai Chan, de la Summit Insights, adăugând că evaluarea acţiunilor este, de asemenea, legată de aceste cifre.

Cheltuielile de capital ale Alphabet în trimestrul raportat au crescut cu 45% până la 11 miliarde de dolari. Între timp, directorul financiar Ruth Porat a declarat că cheltuielile vor fi semnificativ mai mari în acest an faţă de 2023.

Microsoft a raportat, de asemenea, o creştere cu 69% a cheltuielilor de capital, până la 11,5 miliarde de dolari, şi a spus că se aşteaptă la o creştere semnificativă, pe o bază secvenţială.

"Prin furnizarea unei perspective pozitive ... (Microsoft) a oferit investitorilor doar suficient pentru a justifica preţul actual al acţiunilor, dar va trebui să continue să livreze pe traiectoria sa de creştere pentru a justifica un preţ al acţiunilor şi mai mare", a spus Gil Luria, analist la D.A. Davidson.

Luria se aşteaptă ca Microsoft să poată totuşi să îşi mărească marjele pe baza menţinerii relativ constante a numărului total de angajaţi şi la reducerea investiţiilor anul viitor, odată ce Microsoft are suficientă capacitate de centru de date pentru a satisface cererea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.