Investitorii au salutat marţi acordul Uniunii Europene referitor la pachetul de relansare economică după pandemia de coronavirus, ca fiind un moment de cotitură pentru activele financiare din regiune, afectate ani de zile de crizele datoriilor publice şi diviziunile dintre nord şi sud, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit investitorilor, fondul de 750 de miliarde de euro poate schimba jocul, reprezentând şi un act de solidaritate fără precedent în ultimele şapte decenii de convergenţă europeană. Acordul a dus şi la aprecierea euro la cel mai ridicat nivel din ultimul an şi jumătate.

Ani de zile, riscurile precum criza datoriilor din Grecia şi guvernul populist şi eurosceptic din Italia au provocat temeri în răndul investitorilor că sfârşitul zonei euro este aproape.

În acest context, nu este surprinzător că euro şi obligaţiunile guvernului italian au crescut, susţinute de speranţele legate de integrarea fiscală europeană.

”Acest acord a eliminat aproape complet riscul unei ruperi a Europei, care a fost întotdeauna în mintea investitorilor”, a declarat Ugo Lancioni, director pentru piaţa valutară globală la Neuberger Berman.

Investitorii afirmă că acordul de salvare a economiilor UE din criza coronavirusului este benefic euro şi acţiunilor din regiune, cu toate că creşterea datoriilor Italiei ar putea limita creşterea obligaţiunilor guvernului de la Roma.

Fondul de salvare nu va avea probabil un impact major asupra datoriilor uriaşe ale Italiei, întrucât beneficiul net este nesemnificativ în faţa unei explozii aşteptate a raportului între datoria publică şi PIB, care ar putea urca la 159% din PIB, de la 134,8% dim PIB în 2019.

Aşteptările sunt mai bune pentru acţiuni şi euro. Morgan Stanley anticipează că acţiunile din zona euro vor avea performanţe superioare cu 10% faţă de restul acţiunilor la nivel global, în frunte cu titlurile din Italia şi Spania.

În cazul euro, investitorii afirmă că nu îşi vor suplimenta poziţiile în această săptămână dar că măsurile luate în direcţia integrării fiscale îmbunătăţesc perspectivele monedei unice şi statutul acesteia de monedă folosită pentru rezerve.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.