Investiţiile de capital de risc în industria tehnologică din Europa s-au prăbuşit la jumătate în 2023, deoarece investitorii au continuat să aibă probleme din cauza efectelor ratelor ridicate ale dobânzilor, potrivit datelor companiei de capital de risc Atomico, citate de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate acestea, inteligenţa artificială a fost o categorie remarcabilă, care a cunoscut mega runde de finanţare continue.

Raportul ”State of European Tech” (Starea tehnologiei europene) al Atomico, publicat marţi, a arătat că finanţarea totală pentru companiile europene susţinute de capitalul de risc va scădea cu 45% în 2023 faţă de anul precedent.

Finanţarea totală cu capital de risc pentru companiile tehnologice europene va ajunge la 45 de miliarde de dolari în acest an, se aşteaptă Atomico. Aceasta ar fi o scădere de la 82 de miliarde de dolari în 2022 şi 100 de miliarde de dolari în 2021.

Atomico a spus că anul acesta a fost un caz de corecţie şi o revenire la nivelul anterior anilor de pandemie, care au înregistrat o creştere sălbatică a evaluărilor şi a nivelurilor de finanţare, deoarece industria tehnologică a asigurat sume record de fluxuri de capital.

Tom Wehmeier, şeful departamentului de date la Atomico, a declarat pentru CNBC că Europa s-a remarcat, fiind în avans în ultimii trei ani în comparaţie cu omologii săi din SUA, China şi alte regiuni ale lumii.

”A existat această resetare după o perioadă de creştere supraîncălzită şi nesustenabilă în 2021 şi începutul lui 2022”, a declarat Wehmeier pentru CNBC.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.