Nissan a instalat un sistem de supraveghere cu camere video la casa fostului director Ashwani Gupta, astfel încât echipa de securitate internă a producătorului auto să-l poată monitoriza, conform constatărilor preliminare ale unei investigaţii privind supravegherea, au spus două persoane care cunosc raportul, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nissan a investigat o afirmaţie conform căreia directorul general Makoto Uchida l-a supravegheat pe adjunctul său pentru a dobândi informaţii necesare pentru a-l elimina din companie din cauza opoziţiei lui Gupta faţă de anumiţi termeni dintr-un nou acord de parteneriat cu Renault, a informat Reuters sâmbătă.

Directorii Nissan au fost informaţi cu privire la concluziile preliminare ale investigaţiei privind cererea de supraveghere de către firma americană de avocatură Davis Polk & Wardwell, în cadrul unei reuniuni a consiliului de administraţie din 20 iunie, la sediul companiei în Yokohama, au spus cele două persoane.

Raportul preliminar spune că Nissan a instalat două seturi de camere de securitate la intrarea în casa lui Gupta din cartierul Shibuya din Tokyo, au spus persoanele.

Primul sistem a fost utilizat de o firmă de securitate privată, în timp ce al doilea sistem a fost configurat pentru accesul echipei de securitate internă a Nissan pentru a-l monitoriza pe Gupta, au spus cele două persoane.

Raportul firmei de avocatură din SUA nu a oferit o constatare dacă utilizarea camerelor de către Nissan pentru monitorizarea lui Gupta este ilegală şi nici nu a detaliat dacă Gupta a fost informat cu privire la monitorizare, au spus cele două persoane.

Reuters nu a putut determina când au fost instalate camerele sau numele companiei private de securitate.

Uchida şi Gupta, care pe 20 iunie era încă director al Nissan şi director de operaţiuni, au fost recuzaţi de la şedinţa consiliului de administraţie.

Un raport final asupra anchetei, care a început la sfârşitul lunii mai, la cererea directorilor independenţi ai Nissan, era aşteptat cel mai devreme în iulie, au spus cele două persoane.

Nissan a spus că nu poate comenta investigaţiile în curs şi a refuzat să-i pună pe directori la dispoziţie pentru comentarii.

Davis Polk nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

PLECARE SURPRIZĂ

Conform legislaţiei japoneze, o companie poate monitoriza comunicaţiile de pe telefoanele şi computerele corporative şi poate investiga comportamentul unui angajat în afara serviciului pentru a-şi proteja interesele comerciale, a declarat Akira Takeuchi, avocat şi examinator certificat de fraudă din Tokyo, subliniind că vorbea în general şi nu despre Nissan.

Concluziile preliminare prezentate consiliului de administraţie nu au oferit o concluzie cu privire la afirmaţia consilierului principal Hari Nada, într-o scrisoare către directorii independenţi ai Nissan, potrivit căreia Uchida a jucat un rol în supraveghere, au spus cele două persoane.

Nissan a anunţat la începutul acestei luni că Gupta, în vârstă de 52 de ani, va părăsi compania pe 27 iunie, ziua adunării anuale a acţionarilor producătorului auto, pentru a urmări alte oportunităţi.

Nissan a declarat în mai că Gupta, care a fost director de operaţiuni din 2019 şi a fost văzut pe scară largă ca un posibil succesor al lui Uchida, nu va fi numit din nou în consiliu.

În scrisoarea sa din aprilie, Nada a spus că Nissan a analizat acuzaţiile despre comportamentul lui Gupta în săptămâna din 10 aprilie şi că i s-a cerut demisia.

Trei persoane care au cunoştinţă directă despre chestiune au spus că aceasta se referă la o acuzaţie de hărţuire împotriva lui Gupta din partea unei angajate.

În scrisoarea sa, Nada a cerut să fie adusă o firmă internaţională de avocatură pentru a investiga supravegherea lui Gupta. El a mai spus că firma de avocatură ar trebui să analizeze circumstanţele din jurul anchetei privind comportamentul lui Gupta, dacă rezultatul a fost predeterminat şi implicarea lui Uchida.

În raportul său prezentat consiliului de administraţie, Davis Polk le-a spus directorilor Nissan că se pare că comitetul de audit al companiei şi-a folosit autoritatea de investigaţie într-un mod arbitrar pentru a prelua plângerea împotriva Gupta în modul în care a făcut-o, au spus sursele.

CONSILIUL NOU

Într-un alt raport despre acuzaţiile cu privire la conduita lui Gupta, prezentate consiliului de administraţie, firma de avocatură japoneză Iwata Godo a oferit o opinie cu privire la întrebarea mai restrânsă, dacă acţiunile comitetului de audit sunt legale, au spus sursele.

Iwata Godo a spus că nu există nicio dovadă că comitetul sau şeful acestuia, Motoo Nagai, au acţionat ilegal în gestionarea plângerii împotriva lui Gupta, a spus persoana.

Nagai a fost, de asemenea, exclus de la întâlnirea de săptămâna trecută, la care au fost discutate acuzaţiile de supraveghere şi hărţuire.

Nissan a refuzat să-l pună la dispoziţie pentru comentarii. Iwata Godo nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Reuters nu a putut determina dacă vreo firmă de avocatură a făcut vreo constatare cu privire la reclamaţia de hărţuire în sine, dincolo de modul în care a fost tratată.

Nada a spus în scrisoarea sa că a înţeles că firma de avocatură japoneză Anderson Mori & Tomotsune a investigat cererea.

Anderson Mori & Tomotsune a refuzat să comenteze.

În februarie, Nissan şi Renault au anunţat termenii unui nou parteneriat, în baza căruia producătorul auto japonez ar cumpăra până la 15% dintr-o unitate de vehicule electrice pe care Renault o va desprinde de grup, în timp ce producătorul francez şi-ar reduce participaţia de 43% la Nissan.

Directorii seniori ai Renault au considerat că Gupta încetineşte sau blochează finalizarea noului acord de alianţă, a spus o persoană care cunoaşte poziţia Renault.

Marţi, acţionarii Nissan au ales 10 directori, inclusiv pe Uchida, în consiliu. Gupta a participat la întâlnire în ultima sa zi la Nissan.

Când un acţionar l-a întrebat pe Gupta cum vede timpul petrecut la Nissan, Uchida a răspuns în numele său spunând că acesta a contribuit foarte mult la proiecte precum planul strategic al producătorului auto.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.