Intel va investi 600 de milioane de dolari în Israel pentru extinderea activităţilor de dercetare şi de dezvoltare şi a confirmat că cheltuie 10 miliarde de dolari pentru o nouă fabrică de cipuri, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut în timpul unei vizite de o zi în Israel, de către directorul general al Intel, Pat Gelsinger, ca parte a unui turneu european care a inclus săptămâna trecută Germania şi Belgia.

Intel investeşte 400 de milioane de dolari pentru a transforma unitatea sa Mobileye, cu sediul în Ierusalim, într-un campus de cercetare şi dezvoltare, pentru dezvoltarea tehnologiilor destinate automobilelor autonome.

Alte 200 de milioane de dolari vor fi investiţi în construirea unui centru de cercetare şi dezvoltare, numit IDC12, în oraşul portuar nordic Haifa, lângă actualul său centru de dezvoltare.

Intel a declarat că facilitatea de ”proiectare de cipuri” va avea 6.000 de angajaţi.

Gelsinger, aflat în primul său turneu european de când a preluat conducerea companiei în februarie, a anticipat duminică ”un viitor vibrant pentru Intel şi Israel, în deceniile viitoare”.

În ultimii ani, Intel a cumpărat trei companii de tehnologie israeliene - Mobileye în 2017, cu peste 15 miliarde de dolari, producătorul de cipuri de inteligenţă artificială Habana, în 2019, cu 2 miliarde de dolari, şi Moovit, acum un an, cu 1 miliard de dolari.

În timpul scurtei sale vizite, Gelsinger s-a întâlnit cu conducerea Intel şi Mobileye şi cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

La începutul anului 2019, ministerul israelian al Finanţelor a declarat că Intel va primi o subvenţie de 1 miliard de dolari pentru construirea unei fabrici de cipuri de 11 miliarde de dolari, deşi la acel moment Intel nu a confirmat suma.

Duminică, Intel a anunţat că investiţiile vor fi de 10 miliarde de dolari şi că a început prima fază de construcţie.

Actuala sa fabrică Fab 28, de la sediul companiei Kiryat Gat, produce cipuri de 10 nanometri.

Intel nu a dezvăluit dacă noua fabrică va produce cipuri mai mici, ceea ce ar creşte eficienţa, dar în martie a anunţat că construieşte două fabrici de cipuri de 7 nm în Arizona, pentru aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Exporturile Intel Israel au crescut în 2020 la un nivel record de 8 miliarde de dolari, de la 6,6 miliarde de dolari în 2019, reprezentând 14% din totalul exporturilor de înaltă tehnologie şi 2% din PIB-ul Israelului.

Intel este cel mai mare angajator al industriei de înaltă tehnologie din Israel, cu aproape 14.000 de lucrători.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.