Datoria globală a urcat la un nivel record de 307.400 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, iar raportul datorie-producţie pe pieţele emergente a atins un maxim istoric, a anunţat joi Institutul de Finanţe Internaţionale (IIF), transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul de servicii financiare a estimat că datoria globală va atinge 310.000 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului, o creştere de peste 25% în cinci ani, şi a avertizat că o trecere către populismul politic ar putea mări datoria şi mai mult anul viitor.

Emre Tiftik, director de cercetare durabilă la IIF, a numărat peste 50 de alegeri care vor avea loc în 2024, inclusiv în Statele Unite, India, Africa de Sud, Turcia şi Pakistan.

”În faţa polarizării politice crescânde şi a tensiunilor geopolitice sporite, aceste alegeri viitoare ar putea deschide calea pentru politici populiste”, a spus el, adăugând că ar putea creşte împrumuturile şi cheltuielile guvernamentale şi ar putea slăbi disciplina fiscală.

”Acest lucru poate crea şi mai multă volatilitate pe pieţe”, a spus Tiftik într-un briefing de presă pentru a prezenta raportul.

El a avertizat, de asemenea, că serviciul datoriei consumă o parte din ce în ce mai mare a veniturilor la nivel mondial şi a atins niveluri ”alarmante” în Pakistan şi Egipt.

În Statele Unite, se estimează că cheltuielile guvernamentale cu dobânzile vor atinge 15% din venituri până în 2026, în creştere de la mai puţin de 10% în prezent.

Două treimi din creşterea datoriilor din trimestrul trecut a venit de pe pieţele dezvoltate, în frunte cu Statele Unite, Japonia, Franţa şi Regatul Unit.

Pieţele emergente China, India, Brazilia şi Mexic au înregistrat, de asemenea, creşteri puternice.

În timp ce raportul global datorie/PIB a fost puţin modificat, la 333%, acesta a atins 255% pe pieţele emergente - cu 32 de puncte procentuale peste nivelul din aceeaşi perioadă de acum cinci ani - condus de Rusia, China, Arabia Saudită şi Malaezia.

Chile, Columbia şi Ghana au înregistrat cele mai mari scăderi ale raportului.

IIF a spus că datoria guvernamentală a avut cea mai mare creştere în trimestrul al treilea, adăugând că deficitele bugetare rămân cu mult peste nivelurile anterioare pandemiei în multe ţări.

Raportul a menţionat că datoria suverană în stare de nerambursare a atins un record de peste 554 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2022, din care aproximativ jumătate este datorie în obligaţiuni.

IIF a avertizat că datoria pentru gospodării şi corporaţii este în continuare în creştere în economiile majore, inclusiv China şi Statele Unite, cu ramificaţii pentru orice, de la alegeri la tranziţia la energie curată.

”Cu apetitul de împrumut al firmelor la niveluri minime pe mai mulţi ani, pe fondul condiţiilor de finanţare încă înăsprite şi a unei fragmentări geoeconomice sporite, perspectivele pentru finanţarea climatică par din ce în ce mai periculoase în ultimele trimestre, după cum demonstrează o încetinire marcată a emisiunii de datorii ESG”, se arată în comunicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.