Un nou instrument, care foloseşte inteligenţa artificială pentru a verifica vârsta oamenilor, este testat în prezent de Instagram.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În mod oficial, vârsta minimă pentru crearea unui cont şi folosirea Instagram este de 13 ani, însă, pentru că-i foloseşte scopurilor de creştere şi financiare, compania deţinută de Meta nu a făcut prea multe eforturi pentru a impune această politică.

După mai multe controverse şi discuţii, inclusiv în Congresul Statelor Unite, Instagram a început să facă unele eforturi în acest sens. Acum, se cere confirmarea vârstei în momentul în care adolescenţii încearcă să-şi schimbe data naşterii, pentru a părea că au peste 18 ani.

Vârsta se verifica prin upload-ul unei copii digitale a unui act de identitate şi se coroborează prin cereri de confirmare trimise către trei urmăritori care sunt la rândul lor urmăriţi de persoana verificată.

Însă, acum, Instagram testează verificarea automată a vârstei cu un instrument bazat pe AI, dezvoltat de o companie terţă, numită Yoti.

Yoti are contracte cu mai multe instituţii guvernamentale din ţări precum Marea Britanie şi Germania, iar instrumentul oferit foloseşte învăţarea mecanică ce estimează vârsta pe baza anumitor „semnale”.

Problema este că, la fel ca în cazul celor mai multe sisteme bazate pe învăţarea mecanică, există o anumită părtinire şi o marjă relativă de eroare, datorate faptului că antrenarea acestora sisteme s-a făcut multă vreme doar cu bărbaţi albi.

Instrumentul este mai puţin precis când vine vorba de femei, tineri sub 24 de ani şi persoane de culoare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.