Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut în primul semestru al anului, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4%, respectiv cu 2,2%, faţă de perioada similară din 2019, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În luna iunie 2020, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 9,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,7%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1%. În perioada 1 ianuarie-30 iunie 2020 cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de perioada 1 ianuarie-30 iunie 2019, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4%, respectiv cu 2,2%", arată INS.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iunie 2020, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 9,2%, datorită creşterii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+39,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+15,8%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+13,7%), comerţul cu ridicata nespecializat (+8%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+7,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+5%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+2,8%).

Comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a scăzut cu 19,7%. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2020, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut cu 7,7%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iunie 2020, comparativ cu luna iunie 2019, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 3%, datorită creşterii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+28,8%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+7,8%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, albăuturilor şi altutunului (+6,6%), comerţul cu ridicata nespecializat (+5,5%) şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+3,2%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-17,8%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-7,1%) şi comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-2,1%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2020, comparativ cu luna iunie 2019, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 1%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în primele şase luni, comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2019, în termeni nominali, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 4%, datorită creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+23,9%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+15,4%), comerţului cu ridicata nespecializat (+5,2%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+3,4%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+3,1%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,5%).

Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul curidicata (-11%) şi comerţulcu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-3,1%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primul semestru, comparativ cu perioada similară din 2019, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu cu 2,2%.

"Informaţiile din acest comunicat de presă (iunie 2020) surprind impactul crizei Covid-19 şi al măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 şi a stării de alertă începând cu 17 mai 2020; Prin colectarea informaţiilor statistice, vom putea monitoriza şi informa toţi utilizatorii noştri cu privire la efectele Covid-19 asupra economiei şi societăţii noastre. Apreciem sprijinul continuu al respondenţilor noştri la cercetările statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică şi înţelegem dificultăţile cu care se confruntă toţi furnizorii de date statistice", precizează INS.

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.