Institutul Naţional de Statistică (INS) a reconfirmat, vineri, estimările publicate la jumătatea lunii mai, referitoare la creşterea de 4%, pe serie brută, a economiei româneşti în primul trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, în primul trimestru al acestui an, faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 4% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.

PIB-ul - date ajustate sezonier - estimat pentru primul trimestru din 2018 a fost de 226,281 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2017 şi cu 4,2% faţă de primul trimestrul al anului trecut.

Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru primul trimestru din 2018 a fost de 180,514 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4% faţă de primul trimestru din 2017.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, de la +3,4% la +3,7%, ca urmare a creşterii volumului său de activitate de la 105,4% la 105,9%; cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,4% la ‐0,6%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate de la 102,4% la 96,6%.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate nu a înregistrat, în general, modificări importante, cu excepţia: comerţului cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o reducere a volumului de activitate de 0,4 puncte procentuale; tranzacţiilor imobiliare, cu o creştere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale.

Anul trecut, economia românească a crescut cu 6,9%, faţă de 2016.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.