Inflaţia din Turcia a înregistrat în ianuarie cel mai mare salt lunar din august, cu o creştere de 6,7% a preţurilor faţă de decembrie, în timp ce inflaţia anuală a atins aproape 65%, potrivit cifrelor băncii centrale turce, publicate luni, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele preţurilor de consum pentru ţara cu 85 de milioane de locuitori a crescut cu 64,86% în termeni anuali, faţă de 64,77% în decembrie.

Sectoarele cu cele mai mari creşteri lunare ale preţurilor au fost sănătatea, cu 17,7%, hoteluri, cafenele şi restaurante, cu 12%, şi diverse bunuri şi servicii, cu 10%. Singurul sector care a înregistrat o scădere lunară a preţurilor, de 1,61%, a fost cel de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Alimentele, băuturile şi tutunul, precum şi transportul, toate au crescut între aproximativ 5% şi 7% pe lună, în timp ce preţurile locuinţelor au crescut cu 7,4% din decembrie.

Creşterile lunare, spun economiştii, provin de la o creştere semnificativă a salariului minim pe care guvernul Turciei a impus-o pentru 2024.

Salariul minim a crescut la 17.002 lire turceşti (556,50 USD) pe lună, o creştere de 100% faţă de ianuarie 2023.

Banca centrală a Turciei a avut o misiune prelungită de a reduce inflaţia, implementând opt creşteri consecutive ale ratei dobânzii de referinţă, din mai 2023, cumulat cu 36,50 puncte procentuale.

Cea mai recentă creştere a dobânzii cheie a băncii, efectuată pe 25 ianuarie, a fost cu 2,50 puncte procentuale, la 45%.

Abordarea unei politici convenţionale urmează unor câţiva ani de politică neortodoxă, în care Ankara a refuzat să înăsprească dobânzile, în ciuda inflaţiei în creştere.

Lira a scăzut cu 38% faţă de anul dolarului până în prezent şi a pierdut mai mult de 80% din valoarea sa faţă de dolar, în ultimii cinci ani.

Cele mai recente date despre inflaţie vin la doar câteva zile după ce guvernatoarea băncii centrale a Turciei, Hafize Gaye Erkan, şi-a anunţat demisia, spunând vineri că decizia este ca urmare a unei campanii de ”asasinare a reputaţiei” sale şi a nevoii de a-şi proteja familia.

Erkan a devenit guvernatorul central al băncii prin decret prezidenţial în iunie 2023 şi a condus – împreună cu ministrul turc de Finanţe Mehmet Simek – schimbarea politicii monetare a Turciei şi seria ulterioară de creşteri ale ratei dobânzii.

Ea a fost înlocuită sâmbătă de guvernatorul adjunct al băncii centrale, Fatih Karahan, care a petrecut aproape un deceniu ca economist la Federal Reserve Bank din New York.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.