Inflaţia din zona euro a încetinit la 2,4% în martie, potrivit datelor semnal publicate miercuri de agenţia de statistică a Uniunii Europene, stimulând aşteptările privind reducerea ratelor dobânzilor din vară, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Economiştii chestionaţi de Reuters estimaseră că inflaţia se va menţine constantă faţă de luna precedentă, la 2,6%.

Rata de bază a inflaţiei, excluzând energia, alimentele, alcoolul şi tutunul, a încetinit de la 3,1% la 2,9% fiind, de asemenea, sub aşteptări.

Cu toate acestea, inflaţia în sectorul serviciilor – un indicator cheie pentru Banca Centrală Europeană – a rămas blocată la 4% pentru a cincea lună consecutiv, indicând o presiune continuă din partea creşterii salariilor.

Un alt indicator important pentru BCE anunţat miercuri, rata şomajului în zona euro, a fost de 6,5% în februarie, stabilă faţă de ianuarie, dar în scădere de la 6,6% în februarie 2023.

Creşterile de preţuri în Franţa şi Spania au fost mai mici decât se prognozase săptămâna trecută.

Marţi, inflaţia generală în cea mai mare economie a blocului, Germania, a fost estimată la un minim al ultimilor trei ani, de 2,2%.

Pieţele se aşteaptă ca banca centrală a zonei euro să înceapă să reducă costurile îndatorării în iunie – o poziţie reflectată în mesajele recente ale factorilor de decizie BCE.

BCE urmează să organizeze o reuniune de politică monetară pe 11 aprilie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.