Preţurile pentru o gamă largă de bunuri şi servicii din SUA au crescut uşor în noiembrie, dar au fost în mare parte conform aşteptărilor, reducând şi mai mult presiunea asupra politicii monetare a Rezervei Federale, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele preţurilor de consum, un indicator al inflaţiei urmărit îndeaproape, a crescut cu 0,1% în noiembrie faţă de luna anterioară şi cu 3,1% faţă de un an în urmă, a raportat marţi Departamentul Muncii.

Economiştii chestionaţi de Dow Jones anticipau o stagnare a preţurilor faţă de octombrie şi o inflaţie anuală de 3,1%.

În timp ce inflaţia lunară a indicat o creştere de la nivelul IPC din octombrie, inflaţia anuală a arătat o altă scădere, după ce a atins un ritm de 3,2% cu o lună mai devreme.

Excluzând preţurile volatile la alimente şi energie, IPC de bază a crescut cu 0,3% faţă de luna anterioară şi cu 4% faţă de un an în urmă.

Ambele cifre au fost în conformitate cu estimările şi s-au schimbat puţin faţă de octombrie.

Cifrele din noiembrie sunt însă cu mult peste ţinta de 2% a Fed, deşi arată un progres continuu.

Factorii de decizie se concentrează mai mult pe inflaţia de bază, ca un semnal pentru tendinţele pe termen lung.

Raportul a fost ”oarecum în concordanţă, deşi, presupun că nu este la fel de bun pe cât ar fi sperat unii că vom începe să vedem o decelerare mai mare de la o lună la lună”, a declarat Liz Ann Sonders, strateg şef de investiţii la firma Charles Schwab.

Fed ”va vorbi probabil despre continuarea dezinflaţiei ca fiind o veste bună”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.