Inflaţia anuală din Turcia a accelerat în decembrie la 64,8%, de la 62% în noiembrie, fiind aşteptate creşteri în continuare, analiştii considerând că vârful va fi atins la jumătatea acestui an, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inflaţia anuală a fost uşor sub estimările analiştilor, de 65,1%.

Inflaţia lunară a încetinit de la 3,3% în noiembrie la 2,9%.

Inflaţia turcă a atins un vârf de 85,5% în octombrie 2022. Lira turcească a înregistrat o deteriorare abruptă, crescând costul importurilor şi erodând salariile numeroşilor muncitori străini ai ţării care trimit bani în străinătate.

Asta s-a întâmplat în timp ce banca centrală a Turciei a rămas la o politică monetară controversată de scădere a ratelor dobânzilor, condusă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Cu toate acestea, banca centrală a făcut o schimbare bruscă în iunie, când a început să ridice dobânzile sub noul său guvernator, Hafize Gaye Erkan.

De atunci, dobânzileau fost mărite de la 8,5% la 42,5%.

Ultima reuniune a băncii centrale din decembrie a oferit o creştere de 2,50 de puncte procentuale, mai mică decât recenta serie de creşteri de 5 puncte procentuale.

Nicholas Farr, economist la Capital Economics, a declarat la acea vreme, într-o notă de cercetare, că banca centrală nu a închis uşa ciclului său de înăsprire. De asemenea, el a prognozat încă o creştere de 2,50 de puncte procentuale la următoarea şedinţă de politică monetară, din 25 ianuarie.

Inflaţia s-a accelerat din iunie, dar observatorii pieţei spun că acest ciclu ar trebui să atingă apogeul până la jumătatea anului 2024.

Într-un nou sondaj al HSBC privind încredere pieţelor emergente, obligaţiunile turceşti au fost evidenţiate ca fiind o investiţie preferată pentru prima dată în mulţi ani, potrivit directorului băncii pentru cercetarea pieţelor emergente, Murat Ulgen.

Acest lucru reflectă credibilitatea în creştere a băncii centrale, a declarat Ulgen pentru CNBC, miercuri.

”Desigur, inflaţia este încă ridicată, dar pierde din avânt (...) şi sunt şanse să atingă vârful destul de curând în următoarele câteva luni, sau un trimestru, şi să înceapă să scadă”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.