Industria telecomunicaţiilor cere guvernelor europene să colaboreze cu operatorii de servicii mobile pentru stabilirea unui sistem de testare a securităţii reţelelor care să elimine necesitatea unei măsuri perturbatoare de excludere a unor furnizori de pe piaţă, cum este Huawei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiativa GSMA, care reuneşte 800 de operatori la nivel mondial, are loc pe fondul presiunilor tot mai mari din partea Statelor Unite de a interzice utilizarea echipamentelor de telecomunicaţii ale companiei chineze Huawei, din motive de securitate naţională.

Operatorii au avertizat că o astfel de măsură ar perturba aprovizionarea cu echipamente, ar creşte costurile lor şi ale clienţilor, ar întârzia cu mai mulţi ani oferirea de servicii 5G şi ar putea afecta şi reţelele existente.

”Astfel de consecinţe semnificative, intenţionate sau nu, pot fi evitate în totalitate”, a scris GSMA într-un comunicat publicat cu două săptămâni înainte de a găzdui Congresul Mondial al Mobilităţii din Barcelona.

Evenimentul, la care sunt aşteptaţi peste 100.000 de vizitatori, ar urma să includă o discuţie privată între directorii generali ai companiilor de telecomunicaţii, referitoare la riscurile care ar fi provocate de o decizie a guvernelor de a interzice utilizarea echipamentelor Huawei.

GSMA a anunţat că organizează un grup de lucru al operatorilor europeni pentru a identifica modalităţi de a îmbunătăţi sistemele actuale de testare ale operatorilor, prin intermediul unor laboratoare terţe sau prin parteneriate cu 3GPP, organismul de standardizare 5G.

Organizaţia recomandă ca guvernele şi operatorii mobili să colaboreze pentru a conveni un regim de testare în Europa ”care să asigure încrederea în securitatea reţelelor, menţinând în acelaşi timp concurenţa în aprovizionarea cu echipamente de reţele”.

Iniţiativa este asemănătoare cu apelurile făcute de Deutsche Telekom, cel mai mare operator mobil din Europa, de întărire a sistemelor de testare şi complianţă din Germania, fără a recurge la interzicerea furnizorilor chinezi.

Totodată, iniţiativa marchează cel mai important pas făcut de industrie pentru a evita repetarea interdicţiei aplicate de Australia companiei Huawei, liderul pieţei echipamentelor de reţele, cu o cotă pe piaţa mondială de 28%, în urma avertiementelor Statelor Unite că echipamentele acesteia ar putea permite spionajul cibernetic.

Washingtonul a mai argumentat că furnizorii chinezi fac subiectul legii securităţii naţionale, care cere organizaţiilor şi cetăţenilor să colaboreze în eforturile în domeniul spionajului.

Uniunea Europeană analizeaă propuneri care ar interzice de facto achipamentele Huawei, au declarat oficiali de rang înalt, amplificând presiunile asupra companiei din Shenzhen.

Huawei a negat acuzaţiile americane, în timp ce operatorii europeni argumentează că nu există dovezi care să sugereze că echipamentele Huawei pe care le folosesc în reţelele lor au fost folosite vreodată în scopuri ascunse.

Miza este foarte mare: GSMA estimează că operatorii mobili vor investi între 300 şi 500 de miliarde de dolari, pînă în 2025, pentru oferirea de servicii 5G, care vor include de la fabrici conectate la servicii de internet ultra-rapide.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.