Indicii bursieri europeni au închis marţi la niveluri record, susţinuţi de datele economice solide, investitorii fiind tot mai optimişti în privinţa perspectivelor de redresare economică a regiunii, după criza coronavirusului, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele pan-european Stoxx 600 a închis în urcare cu 0,8%, iar în timpul tranzacţiilor a atins un nou maxim istoric. Componenta resurselor naturale a avansat cu 2,9%, iar majoritatea sectoarelor şi burselor majore au fost în teritoriu pozitiv.

Majoritatea acţiunilor din regiunea Asia-Pacific au evoluat marţi în sens pozitiv, investitorii reacţionând la indicele privind intenţiiile de achiziţii ale managerilor din sectorul productiv, de 52 în luna mai, depăşind aşteptările de 51,9.

Şi pe Wall Street indicii importanţi au crescut, susţinuţi de acţiunile din sectorul călătoriilor şi cel energetic, pe fondul redeschiderii activităţilor.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a avansat cu 0,95%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,66%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,82%.

Luni, indicii europeni majori au închis în scădere, influenţaţi de datele referitoare la inflaţie din Germania şi Spania, pe fondul unei şedinţe liniştite, pieţele britanice şi americane fiind închise pentru sărbători.

Date finale publicate marţi au arătat că indicele PMI al IHS Markit a atins un maxim record de 63,1, în creştere de la 62,9 în aprilie şi peste estimările iniţiale de 62,8.

În Marea Britanie indicele privind activităţile fabricilor a urcat în mai la 65,6, de la 60,9 în aprilie, consemnând cea mai mare creştere de la înregistrarea datelor de acest tip.

Comisia Europeană a propus luni ca turiştii vaccinaţi să fie exceptaţi de la testarea obligatorie sau de la carantină, atunci când călătoresc între statele UE, cerând o relaxare treptată a restricţiilor de călătorie.

Între timp, UE este pregătită să atragă 750 de miliarde de euro de pe pieţele publice şi să susţină economiile celor 27 de state membre, după criza coronavirusului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.