Bursele europene au închis marţi în scădere, la scurt timp după ce indicele de referinţă regional a atins cel mai ridicat nivel din aproape doi ani, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în declin cu 0,2%, ştergând câştigul de aproape 0,7% înregistrat pe parcursul şedinţei de tranzacţionare, când a atins cel mai ridicat nivel din 20 ianuarie 2022, potrivit datelor LSEG.

Acţiunile de petrol şi gaze au crescut cu 0,6%, deoarece investitorii au monitorizat tensiunile din Marea Roşie şi impactul asupra preţurilor petrolului, în timp ce sectorul tehnologic a scăzut cu 1,8%.

Acţiunile gigantului transportator maritim de containere Maersk din Danemarca au crescut cu peste 6%, în urma anunţului că întrerupe toate transporturile prin Marea Rişie din cauza riscurilor de securitate provocate de atacurile rebelilor yemeniţi Houthi.

Cel mai recent indice al intenţiilor de achiziţii ale managerilor de companii din zona euro, al S&P Global, a sugerat că blocul a intrat într-o recesiune în trimestrul al treilea al anului trecut.

O ”scădere necruţătoare” a producţiei a însemnat că producţia a continuat să scadă în decembrie, potrivit lui Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.

Pieţele din Asia-Pacific au fost avut marţi o evoluţie mixtă, cu acţiunile din China în scădere, iar pieţele australiene s-au apropiat de maximul istoric.

Datele oficiale au arătat că PMI-ul de producţie al Chinei s-a contractat şi mai mult în decembrie 2023, semn că probabil că ar fi nevoie de mai mult sprijin politic pentru relansarea economiei.

Între timp, acţiunile din SUA au scăzut în prima zi de tranzacţionare a anului, după un 2023 surprinzător de puternic, în care S&P 500 a crescut cu 24%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.