Acţiunile europene au închis joi la un nou maxim istoric, în urma ultimelor decizii de politică monetară luate de Banca Angliei şi Banca Naţională Elveţiană, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele pan-european Stoxx 600 a urcat cu 0,94% şi a depăşit recordul stabilit la începutul acestei luni, pentru a închide la 509,95 puncte.

Aproape toate sectoarele s-au tranzacţionat în verde, acţiunile companiilor de tehnologie crescând cu 3,2%, în timp ce titlurile companiilor de utilităţi au scăzut cu 0,39%.

Banca Angliei a menţinut ratele dobânzilor conform aşteptărilor, iar acţiunile din Marea Britanie au crescut, pe măsură ce investitorii au digerat detaliile anunţului, descris pe scară largă ca având o tentă favorabilă.

Indicele londonez FTSE 100 a încheiat sesiunea în urcare cu 1,8%, în timp ce lira sterlină a scăzut în raport cu dolarul american, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale din Regatul Unit au scăzut. A fost cea mai bună sesiune a FTSE din septembrie anul trecut.

Banca Naţională Elveţiană a surprins mai devreme piaţa cu decizia de a-şi reduce dobânda principală cu 0,25 puncte procentuale, la 1,5%, spunând că este posibil ca inflaţia să rămână sub 2% în viitorul previzibil. Acţiunile băncilor elveţiene au crescut în urma anunţului.

Indicele german DAX a crescut cu 0,88%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,22%. Indicele italian FTSE MIB a avansat cu 0,1%, iat IBEX 35, al bursei din Madrid, a urcat cu 1,07%.

Acţiunile americane au urcat joi după ce cei trei indici majori din Statele Unite sau închis miercuri la noi recorduri, în urma celei mai recente reuniuni de politică a Rezervei Federale din SUA. Fed a reiterat aşteptările pentru trei reduceri ale ratelor dobânzilor în acest an şi a menţinut neschimbate costurile de împrumut la reuniunea sa de două zile de politică monetară, care s-a încheiat miercuri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.