India şi Statele Unite au convenit să consolideze legăturile comerciale şi să aprofundeze cooperarea în domenii precum mineralele critice, a declarat sâmbătă reprezentantul comercial al Statelor Unite, Katherine Tai, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul indian pentru Comerţ, Piyush Goyal, şi Tai au susţinut discuţiile lor anuale de politică comercială la New Delhi, pe 12 ianuarie.

Tai se află într-o vizită de trei zile în India.

Cele două naţiuni fac eforturi pentru a îmbunătăţi perspectivele comerciale bilaterale, depăşind tensiunile diplomatice după ce Washingtonul a susţinut, la sfârşitul anului trecut, că un oficial indian a fost implicat într-un complot dejucat de ucidere a unui lider separatist sikh pe teritoriul SUA.

India a spus că orice astfel de acţiune a fost contrară politicii guvernamentale şi a lansat propria investigaţie asupra acuzaţiilor.

În timpul discuţiilor dintre Tai şi Goyal, India a spus că este interesată de un parteneriat bilateral critic pentru minereuri.

Washingtonul şi New Delhi vor face schimb de informaţii pentru a-şi aprofunda parteneriatul în acest domeniu, a spus un oficial indian, care nu a dorit să fie numit deoarece discuţiile nu sunt publice.

”În ceea ce priveşte foaia de parcurs (pentru mineralele critice), vom începe cu aflarea faptelor, explorarea şi stabilirea unui vocabular comun şi apoi ne vom dezvolta instrumentele şi ideile de acolo”, a spus Tai într-un briefing la New Delhi.

De asemenea, India a cerut Statelor Unite să-şi îmbunătăţească procesele de obţinere a vizelor pentru profesioniştii din India şi a cerut Washingtonului să restabilească accesul fără taxe vamale la unele mărfuri, în cadrul aşa-numitului sistem generalizat de preferinţe, potrivit unei declaraţii comune emise după întâlnirea din 12 ianuarie.

Un program comercial preferenţial din SUA, la care India a avut acces de zeci de ani, a fost încheiat de fostul preşedinte Donald Trump în 2019.

În timpul discuţiilor sale din New Delhi, Tai a cerut Indiei să se asigure că politicile New Delhi privind importurile de laptopuri nu restricţionează comerţul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.