India a semnat un acord cu Emiratele Arabe Unite care îi va permite să facă tranzacţii comerciale în rupii în loc de dolari, stimulând eforturile Indiei de a reduce costurile de tranzacţionare prin eliminarea conversiilor în dolari, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timpul unei vizitei de sâmbătă a prim-ministrului Indiei Narendra Modi în Emiratele Arabe Unite, cele două ţări au convenit, de asemenea, să stabilească o legătură de plată în timp real, pentru a facilita transferurile transfrontaliere de bani.

Cele două acorduri vor permite ”tranzacţii şi plăţi transfrontaliere fără întreruperi şi vor favoriza o mai mare cooperare economică”, a spus sâmbătă un comunicat al Reserve Bank of India.

India, al treilea cel mai mare importator şi consumator de petrol din lume şi a cărei bancă centrală a anunţat anul trecut un cadru pentru reglementarea comerţului global în rupii, plăteşte în prezent petrolul din Emiratele Arabe Unite în dolari.

Comerţul bilateral dintre cele două ţări a fost de 84,5 miliarde de dolari în perioada aprilie 2022 până în martie 2023.

Un oficial care cunoaşte detaliile acordului a declarat că India ar putea face prima sa plată în rupii pentru petrolul din Emiratele Arabe Unite către Abu Dhabi National Oil.

Reserve Bank of India a declarat că cele două bănci centrale au convenit să conecteze Interfaţa unificată de plăţi (UPI) a Indiei şi Platforma de plată instantanee (IPP) a Emiratelor Arabe Unite.

Astfel de aranjamente, care sunt o tendinţă în creştere în Asia, de obicei scad costul plăţilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.