India a finalizat sâmbătă un test cheie pentru ambiţioasa sa misiune spaţială cu echipaj Gaganyaan, la câteva ore după ce oprise decolarea planificată, a declarat Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO), citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Motivul suspendării lansării este identificat şi corectat. Sistemul de evacuare a echipajului a funcţionat conform intenţiei. Misiunea Gaganyaan a coborât cu succes”, a postat ISRO pe X, platforma numită anterior Twitter.

Agenţia nu a precizat cauza întârzierii. Lansarea fusese stabilită pentru ora 8 a.m. (0230 GMT), dar nu a putut fi finalizată iniţial. A fost finalizat cu succes la ora 10 a.m., a spus ISRO.

Misiunea Gaganyaan are ca scop dezvoltarea unei capsule spaţiale locuibile pentru oameni, care va transporta un echipaj de trei membri pe o orbită de 400 km (250 mile) timp de trei zile, înainte de a coborî în Oceanul Indian.

ISRO a spus că va explora modalităţi de a obţine o prezenţă umană susţinută în spaţiu odată ce Gaganyaan va fi finalizată.

Aproximativ 90 de miliarde de rupii indiene (1 miliard de dolari) au fost alocate misiunii, care urmează aselenizării istorice de către agenţie a navei sale Chandrayaan-3 la polul sud lunar.

Este de aşteptat misiunea Gaganyaan să fie lansată din principalul port spaţial al ţării din Sriharikota înainte de 2024, deşi nu a fost anunţat un program.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.