Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în luna mai, faţă de luna anterioară, cu 8 puncte până la valoarea de 41,5 puncte, din cauza scăderii ambelor componente ale indicatorului, arată datele publicate luni de CFA România. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 25,1 puncte. Analiştii CFA estimează că euro ar putea depăşi nivelul de 4,7 lei în următoarele şase luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească).

Astfel, indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 9,5 puncte, până la 56,9 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 27 puncte.

Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 7,2 puncte pana la 33,8 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 24,1 puncte.

”În ceea ce priveşte cursul de schimb eur/ron, aproximativ 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7046, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7603”, se arată în comunicat.

Rata anticipata a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,58%, potrivit CFA România.

”Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 92,5%, şi respectiv 87,5% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,45%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 5,03%. Ca urmare, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative”, se arată în comunicat.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România şi al candidaţilor pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 220 de membri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.