Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat în primele patru luni venituri bugetare de 66,62 miliarde de lei, cu 3% peste program şi cu circa 1% (736 mil. lei) mai mult decât în perioada similară a anului trecut, susţinute de avansul impozitelor pe profit şi venit şi al veniturilor la bugetul asigurărilor de sănătate, fiind trase în jos totuşi de colectarea din TVA, care s-a redus cu 9%, la 17,97 miliarde lei, potrivit datelor autorităţii fiscale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colectarea la bugetul de stat s-a situat la 47,01 miliarde lei, în urcare cu 0,4% (187,4 mil. lei) faţă de primele patru luni ale anului trecut şi cu 6% peste program.

Încasările din TVA, de 17,97 miliarde lei, au fost mai mici cu 1,72 miliarde lei decât cele din perioada similară din 2015, dar s-au situat cu 2% peste nivelul bugetat, arată ANAF.

Fiscul explică scăderea prin diminuarea cotei generale de TVA de la 1 ianuarie, de la 24% la 20%, măsura fiind reflectată în colectarea din februarie, a cotei TVA pentru alimente din iunie 2015, la 9%, şi prin majorarea sumei reprezenând rambursările de TVA. Acestea au fost de 5,1 miliarde lei în primele patru luni, cu 254,8 milioane lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în aprilie rambursarea fiind dublă faţă de ianuarie.

"În plus, creşterea consumului datorată sărbătorile pascale s-a reflectat în execuţia din aprilie 2015, urmând ca în 2016 să se reflecte în luna mai", precizează ANAF, într-un comunicat.

Încasările la impozitul pe profit au fost de 6,93 miliarde lei, în creştere cu 12% (746,7 mil. lei) faţă de aceeaşi perioadă din 2015 şi cu 7% peste program.

Totodată, Fiscul a colectat 8,73 miliarde lei din impozitul pe venit, cu 4% (300,9 mil. lei) mai mult decât în 2015 şi cu 5% peste program.

Accizele, care includ şi taxa pe viciu, au adus la buget 8,23 miliarde lei, cu un plus anualizat de 2%, însă cu 3% sub încasările programate, influenţate de obligaţia producătorilor de tutun/ţigarete de a se conforma prevederilor Directivei nr. 40/2014/UE şi de intrarea în vigoare a Legii antifumat.

La capitolul “"rest venituri" colectarea a fost mai mare cu 13% (545,7 mil. lei), la 4,63 miliarde lei, cu 38% peste veniturile bugetate.

Totodată, Fiscul a colectat 7,11 miliarde lei la bugetul fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate (FNUASS), în creştere cu 5% faţă de suma încasată anul trecut, de 6,8 miliarde lei, dar cu 1% sub program. Aici este inclusă taxa de clawback, reprezentând contribuţia datorată pentru medicamentele finanţate din bugetul FNUASS şi din bugetul Ministerului Sănătăţii.

La bugetul asigurărilor sociale de stat au fost încasate 11,87 miliarde lei, înregistrându-se o creştere cu 1%, dar veniturile au fost mai mici cu 5% decât fusese programat, unul dintre factori fiind creşterea peste nivelul prognozat a sumelor aferente contribuţiei la fondul de pensii administrate privat. În plus, a avut un impact negativ măsura legislativă privind nedatorarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat de către personalul din armată, poliţie şi funcţionarii publici.

Bugetul asigurărilor sociale pentru şomaj a consemnat un avans al sumelor colectate cu 12% (616,4 mil. lei), în linie cu veniturile programate.

În primul trimestru, ANAF a încasat 49,8 miliarde lei, cu 6% peste nivelul din primele trei luni ale anului trecut, însă colectarea din TVA a fost cu 1,7% mai redusă, de 14,3 miliarde lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.