A fost o greşeală pentru grupul imobiliar austriac Signa să se aventureze în afacerile cu amănuntul, deoarece acest lucru l-a costat capital care îi lipsea cu mult atunci când a încercat să evite insolvenţa, a declarat directorul Alfred Gusenbauer, în comentarii difuzate sâmbătă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gusenbauer, fost lider al social-democraţilor şi cancelar austriac, a fost unul dintre cei mai înalţi directori din complexa constelaţie de aproximativ 1.000 de companii care alcătuiesc Signa, cea mai mare victimă de până acum a problemelor care afectează sectorul imobiliar din Europa.

Holdingul Signa a depus cerere de insolvenţă în noiembrie, cu datorii de aproximativ 5 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari). De atunci, diverse unităţi i-au urmat exemplul.

Signa are proiecte de mare profil şi magazine universale în Germania, Austria şi Elveţia.

”Cred că aventurarea în comerţul cu amănuntul a fost o greşeală”, a declarat Gusenbauer la radioul ORF, într-un interviu.

El este preşedintele consiliului de supraveghere al diviziilor Signa Prime Selection şi Signa Development şi a făcut parte din consiliul consultativ al grupului, recent dizolvat, al Signa Holding, care l-a inclus pe fondatorul Signa, Rene Benko.

El a subliniat probleme precum pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina, inflaţia ridicată şi creşterea ratelor dobânzii ale Băncii Centrale Europene, ca au afectat piaţa imobiliară şi au contribuit la deficitul de numerar al grupului.

"Schimbările din mediul pieţei au condus la o accelerare a unei situaţii care ar fi necesitat capital suplimentar. Din păcate, acesta nu a fost disponibil deoarece Signa s-a angajat în această aventură de retail, care ne-a costat mai mult de un miliard de euro", a spus Gusenbauer.

Magazinul german al Signa, Galeria Karstadt Kaufhof, a depus cerere de insolvenţă săptămâna aceasta, pentru a treia oară în ultimii ani.

De asemenea, Signa a vândut recent lanţul de mobilă austriac Kika/Leiner şi participaţia sa în lanţul de magazine universale Selfridges din Marea Britanie.

De asemenea, Signa este co-proprietar al lanţului de magazine universale elveţiene Globus.

"Nu aţi menţionat cel mai mare faliment în acest context. Acesta a fost Signa Sports United", a adăugat Gusenbauer, referindu-se la o afacere online de vânzare cu amănuntul de articole sportive, despre care a spus că a costat Signa "aproximativ 800 de milioane de euro în numerar".​

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.