Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din Romania, a anunţat miercuri finalizarea procesului de modernizare a 10 staţii electrice de 110kV din Sucursala Hidrocentrale Haţeg. Investiţia s-a ridicat la 12.509.233 lei (fără TVA).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, 14 februarie, Hidroelectrica marchează finalizarea cu succes a procesului de modernizare a 10 staţii electrice de 110kV din SH Haţeg. Investiţia - în valoare de 12.509.233 lei (fără TVA), a fost realizată de către contractor într-un interval de 21 de luni şi a presupus ample lucrări la staţiile aferente CHE Clopotiva, CHE Ostrovu Mic, CHE Ostrovu Mare, CHE Cîrneşti I, CHE Cîrneşti II, CHE Păclişa, CHE Toteşti I, CHE Toteşti II, CHE Haţeg şi CHE Orlea. Staţiile electrice de 110 kV fac parte din Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare Aval şi au fost puse în funcţiune între 1986 şi 1992, având rolul de a evacua energia electrică produsă de mai multe centrale hidroelectrice. De-a lungul timpului, echipamentele acestora au devenit învechite, generând costuri semnificative de mentenanţă şi întârzieri în funcţionarea centralelor hidroelectrice asociate”, arată compania de stat.

Modernizarea staţiilor s-a realizat în etape, grupate pe cascade, pentru a minimiza indisponibilitatea CHE şi pentru a evita pierderile de energie. Lucrările au fost finalizate în luna decembrie a anului 2023, iar recepţia punerii în funcţiune a celor zece staţii este programată pentru 14 februarie 2024, după efectuarea probelor de 72 de ore.

 ”Credem cu tărie că inovarea şi schimbarea sunt cheile transformării organizaţionale. Modernizarea aduce beneficii semnificative, reprezentând nu doar o îmbunătăţire, ci şi o schimbare radicală de abordare. Prin creşterea automatizării, îmbunătăţirea siguranţei şi disponibilităţii staţiilor electrice, eficientizare şi reducerea costurilor de mentenanţă, ne concentrăm pe o transformare completă. Digitalizarea proceselor este esenţială în această evoluţie, iar acest proiect reprezintă o contribuţie semnificativă la eficienţa operaţională şi durabilitatea infrastructurii energetice a ţării. În Hidroelectrica, suntem dedicaţi schimbării pentru un viitor mai sustenabil şi eficient", spune Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

Compania arată că modernizarea aduce beneficii semnificative, inclusiv creşterea gradului de automatizare, siguranţă şi disponibilitate a staţiilor electrice, eficientizare, reducerea costurilor de mentenanţă şi digitalizarea proceselor.

”Proiectul reprezintă o contribuţie semnificativă la eficienţa operaţională şi durabilitatea infrastructurii energetice a ţării”, menţionează compania.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice esenţiale pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania, crucială pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională, operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi – în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.