Noul regulament pentru protecţia datelor cu caracter personal nu conţine prescripţii speciale referitoare la măsurile de securitate în cazul datelor personale, dar este obligaţia fiecărui operator să implementeze măsuri specifice, a declarat joi Bogdan Halcu, managing associate în cadrul casei de avocatură Ţuca, Zbârcea & Asociaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Securitatea datelor cu caracter personal a devenit, în ultimii ani, un punct de interes major pentru Comisia Europeană (CE), ceea ce a generat mai multe măsuri legislative. Reforma europeană în domeniul prelucrării datelor cu caracter personal şi protecţiei vieţii private a căpătat contur, iar regulamentul Uniunii Europene (UE) nr. 679/2016 (GDPR) va intra în vigoare la 25 mai 2018, aducând cu el importante cerinţe de ajustare organizaţională şi conformare tehnică, inclusiv pentru mediul privat.

Operatorii trebuie să implementeze măsuri specifice de securitate, a subliniat Halcu.

”Nu există prescripţii speciale în GDPR legat de măsuri de securitate. Este în sarcina fiecărui operator să stabilească măsurile specifice. Standardele specifice de securitate a datelor se regăsesc în normele speciale”, a spus Halcu.

El a subliniat că securitatea datelor se bazează pe trei piloni: disponibilitate, accesibilitate şi confidenţialitate.

”Ne aflăm în prezenţa unui incident de securitate atunci când datele devin indisponibile ca urmare a distrugerii sau pierderii accesului”, a spus Halcu.

El a atras atenţia că un incident de securitate este şi afectarea integrităţii datelor prin modificarea lor neautorizată, dar şi atunci când este compromisă confidenţialitatea acestora prin divulgarea neautorizată sau accesul neautorizat.

Halcu a subliniat că măsurile reactive, în cazul unui incident, sunt detectarea acestuia, analiza impactului, notificarea autorităţii de supraveghere dacă există riscuri cu privire la drepturile şi libertăţile persoanelor vizate, notificarea persoanele vizate dacă există riscuri ridicate cu privire la drepturile şi libertăţile persoanelor vizate şi documentarea incidentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.