Guvernul Ungariei a decis să majoreze capitalul companiei energetice de stat MVM Zrt cu 41 de miliarde de forinţi (108,79 milioane de dolari), la 849,4 miliarde de forinţi, a anunţat vineri compania într-un comunicat pe site-ul bursei de valori, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ungaria este foarte dependentă de importurile ruseşti de petrol şi gaze, iar creşterea preţurilor energiei a făcut ca deficitul bugetar şi de cont curent să crească în acest an, reprezentând o provocare pentru guvernul premierului Viktor Orban.

Ungaria va trebui probabil să plătească anul viitor între 17 şi 20 de miliarde de euro pentru factura sa de energie, a spus Orban miercuri, adăugând că guvernul său va atrage finanţarea necesară pe piaţa financiară.

Conform unui acord pe 15 ani semnat anul trecut cu Rusia, înainte de invadarea Ucrainei de către această ţară, Ungaria primeşte 4,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia.

Pentru a uşura povara facturilor mari ale energiei asupra deficitului de cont curent şi a forintului, MVM a ajuns în octombrie la un acord cu grupul rus Gazprom care îi permite să-şi amâne plăţile pentru achiziţiile de gaze dacă preţurile depăşesc un anumit prag.

Acordul permite MVM să plătească pentru gaze în următorii trei ani, dacă preţurile cresc.

Pentru a susţine forintul care a scăzut la un minim record în octombrie, Banca Naţională a Ungariei a anunţat în aceeaşi lună că va începe să furnizeze valută străină din rezervele sale internaţionale pentru finanţarea importurilor de energie.

Preţurile ridicate ale energiei au forţat, de asemenea, guvernul să pună capăt unei politici vechi de un deceniu şi să renunţe la plafonul de preţ al energiei pentru gospodăriile cu consum ridicat, din august.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.