Guvernul Marii Britanii a înregistrat un excedent bugetar neaşteptat în ianuarie, reflectând veniturile puternice din impozitul pe venit, care i-ar putea oferi ministrului de finanţe Jeremy Hunt puţin mai multă libertate decât credea că are la dispoziţie, în timp ce pregăteşte bugetul anual, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul pentru Statistică Naţională (ONS) a raportat marţi un excedent bugetar sezonier de 5,42 miliarde de lire sterline (6,51 miliarde de dolari) în ianuarie, o lună în care milioane de britanici îşi plătesc obligaţiile fiscale.

Un sondaj în rândul economiştilor realizat de Reuters a indicat o împrumutare netă a sectorului public, excluzând băncile de stat, de 7,85 miliarde de lire sterline pentru ianuarie.

ONS a raportat venituri din impozitul pe venit autoevaluat de 21,9 miliarde de lire sterline, cea mai mare cifră pentru ianuarie de la începerea înregistrărilor lunare şi cu 5,5 miliarde de lire sterline mai mare faţă de anul trecut.

”Acest lucru sugerează că ministrul de finanţe va avea un anumit spaţiu în buget pentru a finanţa reduceri de impozite pe termen scurt şi/sau creşteri ale cheltuielilor”, a declarat Ruth Gregory, economist şef adjunct din Marea Britanie la firma de consultanţă Capital Economics, despre excedentul din ianuarie.

Dar ea a avertizat că Office for Budget Responsibility ar putea să îşi reducă estimările pentru creşterea economică a Marii Britanii - ceva care ar limita sfera oricăror cadouri neaşteptate din partea lui Hunt pe 15 martie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.