Ministerul Finanţelor a realizat un proiect de act normativ prin care urmează să se înfiinţeze, în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), o direcţie generală de programare economică, anunţată în programul de guvernare al actualului guvern şi care va fundamenta orientările strategice de dezvoltare ale României, şi un consiliu interministerial de programare economică, cu 11 membri, care va da avize cu privire la încadrarea proiectelor legislative în prevederile programului de guvernare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul de guvernare al guvernului Tudose, prezentat de PSD la finalul lunii iunie, prevedea o astfel de direcţie.

"Înfiinţarea Directiei de Programare Economică CPE în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză, organism care va fundamenta orientările strategice de dezvoltare ale României. (Impact bugetar: 12 milioane lei pentru perioada 2017-2020)", menţiona programul de guvernare.

Vineri, Ministerul Finanţelor alansat în dezbatere un proiect de ordonanţă "pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 22/2007 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de Prognoză".

Proiectul prevede atribuţiile şi membrii consiliului.

"Consiliul de Programare Economică este format din 11 membri - la nivel de funcţionari publici de conducere - respectiv câte un reprezentant din ministerele şi instituţiile guvenamentale cu atribuţii în elaborarea de strategii şi politici publice: Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Naţională de Prognoză", arată proiectul de ordonanţă.

Preşedintele Consiliului de Programare Economică este ministrul Finanţelor, iar şeful CNP are asigurată funcţia de vicepreşedinte şi indemnizaţii pentru participarea la şedinţe.

"Membrii Consiliului de Programare Economică beneficiază de o indemnizaţie trimestrială de participare la şedinţă egală cu 25% din indemnizaţia lunară a preşedintelui CNP", se precizează în proiect.

Potrivit notei de fundamentare, după crearea noii entităţi, urmează să devină obligatorii evaluarea de impact de către CNP şi obţinerea unui aviz consultativ din partea Consiliului de Programare Economică "cu privire la încadrarea proiectelor de acte normative în prevederile Programului de Guvernare sau dacă sunt în concordanţă cu direcţiile strategice de dezvoltare ale României".

În privinţa Direcţiei generale de programare economică, structura urmează să fie stabilită prin legislaţie secundară - hotărâre de guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.