Guvernatorul democrat al Californiei, Gavin Newsom, a semnat marţi o lege care cere candidaţilor prezidenţiali să îşi publice declaraţiile fiscale din ultimii cinci ani înainte de a putea candida în alegerile din acest stat, măsură care se adresează direct preşedintelui Donald Trump, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea, care a trecut de ambele camere ale legislativului Californiei, la începutul acestui an, marchează cel mai recent efort al democraţilor de a expune detaliile imperiului financiar al lui Trump.

”Trăim timpuri extraordinare, iar statele au obligaţia legală şi morală de a face tot ce le stă în putere pentru a se asigura că liderii care vizează cele mai înalte funcţii îndeplinesc nişte standarde minine şi pentru a reface încrederea publică”, a afirmat guvernatorul Newsom într-o declaraţie prin care a anunţat semnarea legii.

În 2017, guvernatorul precedent al Californiei, Jerry Brown, a respins prin veto o lege similară adoptată de parlamentarii statului, pe motivul că ar putea contravine Constituţiei Statelor Unite şi ar stabili un precedent de a cere candidaţilor prezidenţiali să dezvăluie informaţii personale.

”Există motive foarte bune pentru care guvernatorul liberal  Jerry Brown a respins prin veto acest proiect, acum doi ani, este neconstituţional şi deschide posibilitatea ca statele să impună mai multe condiţii candidaţilor la viitoare alegeri. Ce urmează, datele referitoare la sănătate din ultimii cinci ani?”, a afirmat într-un email Tim Murtaugh, director de comunicare al campaniei Trump.

“Constituţia este clară în ceea ce priveşte condiţiile de calificare pentru ca cineva să fie preşedinte, iar statele nu pot adăuga condiţii suplimentare. Proiectul mai încalcă Amendamentul 1, dreptul de asociere, întrucât California nu poate spune partidelor politice ce canidaţi pot vota în alegerile primare”, a arătat Murtaugh.

Chiar dacă Trump a spus în timpul campaniei din 2016 că îşi va publica declaraţiile fiscale după finalizarea unui audit de către Serviciul pentru Venituri Interne (Internal Revenue Service – IRS), Trump a refuzat să le publice.

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a respuns solicitările Comisiei pentru fiscalitate din Camera Reprezentanţilor (Ways and Means Committee) adresate IRS să îi pună la dispoziţie declaraţiile fiscale ale preşedintelui Trump din ultimii şase ani.

Săptămâna trecută, comisia a dat în judecată Departamentul Trezoreriei şi pe Mnuchin, pentru a-i contesta decizia.

La începutul acestei luni, guvernatorul democrat al statului New York, Andrew Cuomo, a semnat un amendament la o lege a statului, cerând Departamentului pentru Taxe şi Finanţe să pună la dispoziţie orice declaraţii cerute de comisiile din Congres.

Trump a contestat săptămâna trecută legea, în New York, afirmând că a fost adoptată împotriva sa, din cauza ”poziţiilor sale politice, credinţelor sale politice şi a discursului său, inclusiv cele adoptate în campania din 2016”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.