Grupul saudit Aramco a atins joi o valoare de piaţă record de 2.000 de miliarde de dolari, după ce acţiunile gigantului producător de petrol au crescut cu 10% pentru a doua zi consecutiv, la 38,7 riali pe unitate (10,32 dolari), în timpul tranzacţiilor electronice premergătoare deschiderii bursei, potrivit datelor firmei Refinitiv, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri, acţiunile Aramco au crescut cu 10%, maximul permis de regulile bursei din Riad, la debutul pe piaţa de capital, şi au închis la 35,2 riali pe unitate, nivel care i-a conferit o evaluare de 1.880 miliarde de dolari, aproape de evaluarea de 2.000 de miliarde de dolari dorită de mult timp de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Aramco are în acest fel o valoare de piaţă mai mare decât cea a Microsoft şi Apple.

Debutul bursier al Aramco, care şi-a listat 1,5% din acţiuni la bursa din Riad, este cel mai mare din istorie, depăşind suma de 25 de miliarde de dolari atrasă de grupul chinez Alibaba la listarea din septembrie 2014.

Aramco a depăşit şi evaluarea iniţială de 1.700 de miliarde de dolari anunţată la stabilirea preţului ofertei, săptămâna trecută.

Listarea aşteptată de mult timp a grupului Aramco se află în centrul programului prinţului moştenitor Mohammed bin Salman de transformare a economiei saudite în vederea reducerii dependenţei de petrol.

Prinţul a prezentat prima oară ideea în 2016 şi a surprins analiştii cu sugestia unei evaluări de 2.000 de miliarde de dolari. Evaluarea a fost redusă ulterior de consultanţii financiari şi de către bănci, la un interval de 1.500-1.700 de miliarde de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.