Novatek, cel mai mare producător rus de gaze naturale lichefiate (GNL), a trimis notificări de forţă majoră unora dintre clienţii săi cu privire la viitoarele livrări de la proiectul său Arctic LNG 2, au declarat joi, pentru Reuters, patru surse din industrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul a refuzat să comenteze imediat situaţia.

Notificările au fost emise după ce Statele Unite au impus luna trecută sancţiuni pentru Arctic LNG 2, care urmează să înceapă producţia înainte de sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2024.

Capacitatea proiectată a Arctic LNG 2, cu trei trenuri, este de 19,8 milioane de tone metrice pe an şi 1,6 milioane de tone pe an de condensat de gaz stabil.

Proiectul este un element cheie al eforturilor Rusiei de a-şi creşte cota de piaţă pe piaţa globală de GNL până la o cincime până în 2030, de la aproximativ 8% în prezent.

Primele petroliere cu GNL din acest proiect erau aşteptate să plece pe mare în primul trimestru al anului viitor.

Una dintre surse a spus că clienţii care au contractat pentru cumpărarea GNL, precum Shenergy Group din China şi Zheijang Energy şi Repsol din Spania, au primit notificări de forţă majoră.

Repsol, care a semnat acorduri cu Novatek cu privire la livrările de GNL de la Arctic LNG 2 şi alte proiecte, în 2019, a declarat că nu are un contract ferm de furnizare de gaze şi că compania nu a primit nicio notificare de forţă majoră.

Shenergy Group şi Zheijang Energy nu au fost imediat disponibile pentru comentarii în afara orelor de lucru.

Un vânzător de bunuri sau servicii poate declara forţa majoră în cazul în care nu le poate furniza din cauza unor circumstanţe independente de voinţa sa. Într-un astfel de caz, el trebuie să notifice cealaltă parte şi să ofere o explicaţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.