China Petroleum & Chemical, grup mai cunoscut sub numele de Sinopec, are în plan pentru 2022 cea mai mare investiţie de capital din istoria sa, după ce a înregistrat anul trecut cel mai bun profit din ultimul deceniu, răspunzând apelulului Beijingului adresat companiilor energetice pentru a creşte producţia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sinopec se aşteaptă să cheltuie 198 de miliarde de yuani (31,10 miliarde de dolari) în 2022, în creştere cu 18% faţă de un an în urmă, depăşind recordul anterior de 181,7 miliarde de yuani stabilit în 2013, potrivit unui comunicat al companiei depus duminică la Bursa de Valori din Shanghai.

Grupul planifică să investească 81,5 miliarde de yuani în exploatarea zăcămintelor, în special în rezervele de ţiţei din zăcămintele Shunbei şi Tahe şi zăcămintele de gaze naturale din provincia Sichuan şi regiunea Mongoliei Interioare.

”Privind în perspectivă în 2022, cererea de pe piaţă pentru petrol rafinat va continua să se redreseze, iar cererea de gaze naturale şi produse petrochimice va continua să crească”, a spus Sinopec într-un comunicat.

De asemenea, grupul a avertizat cu privire la impactul potenţial al problemelor geopolitice şi al preţurilor volatile ale petrolului asupra investiţiilor şi operaţiunilor în afacerile din străinătate. Dar Sinopec nu a numit un proiect anume.

Reuters a scris că grupul Sinopec a suspendat discuţiile pentru o investiţie majoră petrochimică şi o afacere de comercializare a gazelor în Rusia, luând în considerare apelul guvernului la prudenţă pe măsură ce sancţiunile se înmulţesc în urma invaziei ruse în Ucraina.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 52% în acest an şi a urcat până la 139 de dolari pe baril la începutul lunii martie, alimentat de temerile de întrerupere a aprovizionării ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Sinopec a înregistrat în 2021 cel mai mare profit din ultimul deceniu, pe fondul redresării cererii de energie şi al creşterilor preţului petrolului în era post-Covid, câştigurile nete ajungând la 71,21 miliarde de yuani.

Grupul planifică să producă 281,2 milioane de barili de ţiţei şi 12.567 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2022, în creştere faţă de producţia sa de 279,76 milioane de barili şi 1.199 de miliarde de metri cubi în 2021.

Beijingul încearcă să asigure siguranţa energetică în ţară pe fondul intensificării riscurilor geopolitice. Vrea să menţină producţia anuală de ţiţei la 200 de milioane de tone şi să crească producţia de gaze naturale la peste 230 de miliarde de metri cubi (bcm) până în 2025, de la 205 miliarde de metri cubi în 2021.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.