Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, cu care a discutat despre absorbţia fondurilor europene, şeful Executivului subliniind că acestea reprezintă un motor al creşterii economice şi trebuie pus accent pe atragerea banilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”S-au discutat foarte multe aspecte tehnice pentru că noi, Guvernul României, considerăm şi ştim că fondurile europene reprezintă un motor al creşterii economice, punem accent pe atragerea de fonduri europene, dorim să deblocăm lucrurile care în perioada trecută au fost blocate. Sunt lucruri concrete pe fiecare domeniu în parte pe care trebuie să le facem în perioada următoare şi unde avem sprijinul doamnei comisar (Corina Creţu – n.r.) şi nu numai. Avem termene limită, termene impuse de noi, astfel încât acel scadenţar pe care dorim să-l păstrăm, să poată să fie pus în practică”, a declarat Sorin Grindeanu.

Premierul a precizat că s-au luat măsuri astfel încât în perioada următoare toate autorităţile de management să fie acreditate până la sfârşitul anului, afirmând că se vor semna contracte de finanţare pe programul de competitivitate pe axa IT şi vor apărea un număr foarte mare de ghiduri de finanţare.

”Un lucru bun, deşi nesperat la un moment dat, pe exerciţiul bugetar 2007-2013 ne vom închide la sfârşitul acestei luni din prognoze cu o rată de absorbţie nesperat de mare dacă ne gândim la anul 2010-2011, şi care este undeva în jurul a 90%. Este un lucru extrem de bun, dar este poate şi un exemplu pentru ceea ce avem de făcut în viitor. Sunt lucruri de pus în practică, lucruri tehnice, lucruri care să simplifice, în acord cu Comisia Europeană, tot acest proces, astfel încât până la urmă finanţarea şi atragerea de fonduri europene, fiind o prioritate a Guvernului pe care îl conduc, să fie şi pusă în practică dincolo de vorbe”, a spus şeful Executivului.

Totodată, el a reafirmat că ”vor fi organizate întâlniri de progres pe toate domeniile care au legătură cu fondurile europene”, precizând că pe 20 martie este fixat termenul pentru primele lucruri care trebuie implementate.

La rândul său, comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a afirmat, referitor la nivelul absorbţiei fondurilor europene alocate României în exerciţiul bugetar al Uniunii Europene 2007-2013, că datorită rezultatelor bune ale acestui exerciţiu financiar s-au investit 17 miliarde de euro în economia României şi s-au creat peste 10.000 de locuri de muncă.

”Am avut astăzi o discuţie foarte bună cu echipa domnului prim-ministru şi salut deschiderea Guvernului pentru a avea această colaborare foarte bună cu Comisia Europenă pentru a accelera întârzierile care sunt. (...) Vestea bună e că 17 miliarde de euro s-au investit în economia României, s-au creat peste 10.000 de locuri de muncă. Domeniul transporturilor a fost puţin întârziat – doar 124 kilometri de autostradă - dar totuşi 900 de kilometri de drumuri naţionale. S-au făcut pe fonduri europene şcoli, spitale, renovări, deci valoarea adăugată cred că se vede în fiecare judeţ şi poate în fiecare localitate”, a declarat Creţu.

Comisarul european a spus că va continua seria întâlnirilor cu membrii Guvernului privind absorbţia fondurilor europene, precizând că este esenţial ca acestea să fie cheltuite în mod strategic cu priorităţile de investiţii ale României aşa cum sunt stabilite în acordul de parteneriat.

”Astăzi am avut această întâlnire tehnică, mă voi întâlni separat şi cu ceilalţi. Mă voi întâlni azi şi cu doamna Rovana Plumb şi cu domnul ministru al Sănătăţii, îl aşteptăm şi pe domnul ministru al Transportutilor la Bruxelles. (...) Anul acesta este decisiv pentru România, este esenţial ca fondurile europene să fie cheltuite în mod strategic cu priorităţile de investiţii ale României aşa cum sunt stabilite în acordul de parteneriat. (...) Un alt aspect pe care l-am discutat este necesitatea ca fondurile structurale şi de investiţii să meargă mână în mână cu finanţarea programului naţional de dezvoltare locală şi am agreat cu doamna viceprim-ministru ca cele două fonduri să se sprijine reciproc pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor”, a conchis Corina Creţu.

Totodată, Grindeanu şi Corina Creţu au participat şi la lansarea unei ediţii speciale de mărci poştale dedicată marcării a 10 ani de când România este membră a Uniunii Europene, ei semnând pe panoul filatelic.

”Atunci când am avut proiecte de ţară, aşa cum a fost proiectul aderării ţării noastre la UE, am avut succes. Este un model pe care trebuie să-l urmăm şi în viitor. Atunci când toate energiile pozitive din ţara noastră converg, avem succes”, a precizat premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.