Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă că, dacă România nu va găsi rapid soluţii în legătură cu tarifele foarte mari ale energiei şi gazului, va intra „într-un carusel” din care îi va fi greu să iasă, el arătând că numai pentru CFR factura la electricitate estimată pentru anul acesta va fi de peste trei ori mai mare faţă de anul trecut. „Până acum un an şi ceva aveam nişte preţuri decente şi normale la energie şi n-am auzit de vreun distribuitor care să intre în faliment”, spune Grindeanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dacă nu găsim rapid o soluţie – şi cei care se pricep trebuie să vină cu o soluţie care să stea în picioare - intrăm într-un carusel care nu se mai opreşte. La nivel de CFR, în anul 2021, facturile pe energie electrică au fost de aproximativ 90 de milioane de lei pe toată ţara. Ceea ce au prin contract şi previzionat pentru 2022 este de 283 de milioane, asta fără gaz. Toate aceste lucruri -  am dat doar un exemplu – te duc într-un carusel pe care nu-l mai opreşti. Eu mai am o întrebare, sigur, ca profan, nu mă pricep la acest domeniu: până acum un an şi ceva  aveam nişte preţuri decente şi normale la energie şi n-am auzit de vreun distribuitor care să intre în faliment, dintr-o dată avem preţuri de trei patru ori, aşa, care pare o chestiune care dintr-o dată s-a întâmplat ceva nu doar în România, în toată Europa, avem dintr-o dată nişte preţuri incredibil de mari. Dar până acuma, până acum un an un an, repet, sunt convins justificate economic şi până acum un an, de ce preţurile au putut fi într-o anumită zonă?”, a afirmat Sorin Grindeanu marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Călăraşi.   

Acesta a subliniat că îşi pune aceste întrebări nu ca demnitar, ci în calitate de „cetăţean european” şi plătitor de facturi. 

„Pare că undeva s-a defectat ceva, pare că undeva s-a întâmplat ceva nu doar la nivel naţional, ci chiar european şi că cetăţeanul european de câteva luni bune e supus la un efort pentru a plăti aceste lucruri care decurgeau absolut normal până în urmă cu un an”, a adăugat acesta.  

Ministrul Transporturilor consideră că trebuie găsită o soluţie „cel puţin la nivel naţional” pentru că acest situaţie duce la „scădere accentuată a nivelului de trai”; iar tarifele mari la energie suc la închiderea unor afaceri, fapt care duce la şomaj şi la alte tipuri de presiune asupra statului.  

Întrebat dacă din luna martie va fi implementat un nou pachet de sprijin pentru populaţie şi agenţii economici, Grindeanu a răspuns că aceasta „e una din variante”.  

„Pe mine mă interesează, ca ministru al Transporturilor, ca presiunea pe care o au companiile din coordonarea Ministerului Transporturilor să fie mai mică. Una e să plăteşti 90 de milioane şi alta e să plăteşti 283 doar la energie, nu vorbesc de gaz. E imens, e trei ori şi ceva mai mult şi asta se va vedea în bugetul fiecărei companii şi sper să găsim o variantă care să stea în picioare”, a adăugat Grindeanu. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.