Grecia speră că va putea să încerce o primă revenire pe pieţele financiare în primul semestru din 2017, pentru a pregăti revenirea oficială pe pieţele private de capital în 2018, a declarat vicepremierul grec Yannis Dragasakis, într-un interviu publicat de cotidianul Efimerida ton Syntakton, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul elen le-a solicitat creditorilor Greciei să facă o evaluare pozitivă a progreselor realizate de către ţara sa în cadrul planului de salvare financiară, cu ocazia reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro, care va avea loc luni la Bruxelles.

Uniunea Europeană ar trebui să transmită "un mesaj de speranţă poporului grec şi Europei, în ansamblu", a afirmat Dragasakis.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Pentru a fi capabilă să testeze pieţele financiare în 2017, Grecia trebuie să facă parte din programul de cumpărare de active al Băncii Centrale Europene (BCE), a subliniat vicepremierul grec.

Pentru aceasta, trebuie încheiat actualul plan de salvare şi trebuie acceptate măsuri de reducere a datoriei Greciei nu doar pe termen scurt, ci şi dincolo de 2018, a solicitat oficialul elen.

În prezent, Grecia se poate finanţa de pe piaţă doar pe termen scurt, prin vânzarea către bănci de certificate de trezorerie, care au scadenţe de cel mult un an.

Însă accesul la împrumuturile pe termen mediu şi lung de pe piaţă, prin vănzarea de obligaţiuni cu scadenţe mai lungi, este blocat de la începutul crizei datoriilor, în 2010, cu excepţia a două vânzări de obligaţiuni pe termen mediu în 2014, an în care ţara a înregistrat un uşor avans economic.

Grecia depinde în prezent de finanţarea acordată de marii creditori instituţionali: Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), aşa numita Troică.

Un acord între Grecia şi creditori a fost semnat în iulie 2015 pentru un al treilea împrumut, care a fost, însă, deblocat doar după ce guvernul lui Alexis Tsipras a adoptat două reforme dure privind pensiile publice şi impozitul pe venit.

Comparativ cu nivelul de vârf atins în 2008, de 242 miliarde euro, produsul intern brut (PIB) al Greciei s-a redus cu 28%, până la 176 miliarde euro în 2015.

Spre comparaţie, România, care avea în 2008 un PIB de 142,4 miliarde euro, a ajuns în 2015 la o valoare a PIB de 160,4 miliarde euro. 

Statisticile oficiale arată că Grecia avea, la finalul anului trecut, o datorie publică de 311,5 miliarde euro, echivalent cu 176,9% din PIB, în scădere de la nivelul maxim atins în 2014, de 180,1% din PIB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.