Gilead Sciences a anunţat luni că medicamentul antiviral Remdesivir a oferit beneficii modeste pacienţilor cu forme moderate de COVID-19, pe parcursul unui tratament de cinci zile, în timp ce cei care au primit medicamentul timp de 10 nu au dovedit rezultate la fel de bune. Acţiunile Gilead au scăzut cu circa 4% în urma informaţiilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Remdesivir, care se administrează intravenos în spital, este primul medicament care prezintă îmbunătăţiri la pacienţii cu COVID-19 în studiile clinice oficiale, iar informaţiile noi despre eficacitatea acestuia sunt urmărite îndeaproape în întreaga lume, în timp ce naţiunile se luptă cu pandemia.

Un studiu în fază târzie efectuat pe aproape 600 de pacienţi a evaluat siguranţa şi eficacitatea tratamentului cu remdesivir pe parcursul a 5 şi 10 zile, pe lângă îngrijirea standard, pentru pacienţii cu forme moderate de COVID-19 - boala cauzată de noul coronavirus - comparativ cu îngrijirea standard.

În ziua 11, aproximativ 76% dintre pacienţii din grupa de tratament de 5 zile au arătat o îmbunătăţire a stării clinice, faţă de doar  66% pentru îngrijirea standard, a arătat Gilead.

Aproximativ 70% dintre pacienţii care au primit remdesivir timp de 10 zile au arătat îmbunătăţiri ”în tendinţă către atingerea unei semnificaţii statistice”, a spus producătorul de medicamente.

Mai multe detalii ale studiului, faţă de cele publicate luni de Gilead, cum ar fi mai multe informaţii despre demografia pacienţilor, sunt necesare pentru a explica diferenţa dintre cele două grupuri de tratament, au spus medicii şi analiştii.

Remdesivir este urmărit îndeaproape după ce Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a SUA a acordat luna trecută autorizaţia de utilizare de urgenţă (EUA) a medicamentului, citând rezultatele unui studiu al guvernului american care a arătat că medicamentul a redus perioada de spitalizare cu 31%, sau cu aproximativ patru zile, comparativ cu placebo.

FDA nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii dacă ar avea în vedere extinderea EUA, iar Gilead a spus Reuters că a discutat cu autoritatea de reglementare pentru a stabili pacienţii adecvaţi care să fie trataţi în baza autorizaţiei.

În prezent, nu există tratamente sau vaccinuri aprobate în SUA pentru noul coronavirus, care a infectat peste 6 milioane de oameni şi a ucis aproape 373.000 în întreaga lume, dintre care peste 104.000 de morţi din SUA.

Medicamentul a primit aprobarea autorităţilor de reglementare japoneze din domeniul sănătăţii. În  Statele Unite, aprobarea unui medicament necesită o revizuire riguroasă, consumatoare de timp, din partea FDA, dar poate fi utilizată o aprobare de urgenţă într-o criză de sănătate, atunci când nu sunt disponibile alte opţiuni.

Zeci de companii lucrează la o varietate de tratamente şi de vaccinuri pentru această boală.

Medicamentul, care a eşuat anterior ca tratament pentru Ebola, este conceput pentru a dezactiva mecanismul prin care anumite virusuri, inclusiv noul coronavirus, se multiplică şi pot copleşi sistemul imunitar al gazdei.

Dr. Daniel McQuillen, un specialist în boli infecţioase la Spitalul Lahey & Medical Center din Burlington, Massachusetts, a spus că până la publicarea datelor complete este dificil să tragi o concluzie despre motivul pentru care pacienţii care au primit o schemă de tratament mai scurtă au avut evoluţii mai bune decât cei care au primit scheme de tratament mai lungi.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.