Germania şi-a redus importurile de gaze cu 32,6% în 2023, în principal pentru că a economisit energie şi a exportat mai puţin după ce Rusia a întrerupt livrările către vest în anul precedent, a anunţat joi autoritatea de reglementare a energiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Germania a fost anterior un client important al gazelor ruseşti, dar, după începutul războiului din Ucraina, de la sfârşitul anului 2022 a început să construiască terminale plutitoare pentru a importa gaze naturale lichefiate (GNL) de pe piaţa globală, pentru a completa aprovizionarea prin conducte.

Agenţia Bundesnetzagentur, într-un comunicat folosind date preliminare referitoare la aprovizionare, a declarat că Germania a importat 968 terawatt-oră (TWh) de gaze naturale în 2023.

Dintre acestea, 43% au venit din Norvegia, 26% din Olanda şi 22% din Belgia. Restul a fost primite pe mare sau din altă parte din Europa.

Exporturile de gaze din Germania către vecinii săi, anterior o consecinţă logică a afluxului său abundent de importuri ruseşti prin Ucraina şi Marea Baltică şi rolul de distribuitor ulterior în Europa, au scăzut cu 63% anul trecut.

Cei 187 TWh din exporturile înregistrate în 2023, în scădere faţă de 499 TWh cu un an mai devreme, au fost în mare parte trimise în Republica Cehă, Austria şi Ţările de Jos.

Eforturile de economisire şi vremea blândă au redus consumul naţional de gaze în 2023 cu 5%, până la 810 TWh.

Industria a făcut economii mai active în procesele sale, în timp ce gospodăriile au făcut mai puţine economii, deoarece mai mult din consumul lor de apă caldă şi gaz de gătit este constant.

Aprovizionare cu gaze este confortabilă în acest moment, a declarat autoritatea de reglementare.

Rezervoarele de depozitare sunt în prezent umplute în proporţie de 91%. Aceasta este o bază foarte bună pentru lunile rămase de iarnă.

Scăderea exporturilor ruseşti de energie către Europa în 2022 a declanşat iniţial creşteri abrupte ale preţurilor energiei, dar economiile şi alternativele au contribuit la reducerea preţurilor anul trecut.

Preţul de referinţă al gazelor pentru ziua următoare a scăzut cu 68% de la an la an, la 41 de euro pe megawat oră (MWh) în 2023, iar în prezent se situează la puţin peste 30 de euro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.