Deputatul PSD Gabriel Zetea a anunţat, referitor la intenţia social-democraţilor de a taxa casele de marcat de tip Selfpay din supermarketuri, la nivelul unui salariu minim, că există un proiect de lege al PSD în acest care va fi depus la Parlament şi discutat în coaliţie pentru a avea o majoritate în Legislativ de adoptare a propunerii legislative. El a mai spus că o astfel de lege există în prezent în Belgia, iar măsura va asigura protecţia consumatorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Da, este o propunere legislativă pe care PSD o va depune în Parlament, o va discuta cu partenerii din coaliţie pentru a avea o majoritate în Parlamentul României şi pentru a trece o astfel de lege. Nu este o iniţiativă singulară în spaţiul european. Avem modele de astfel de iniţiative legislative care au fost implementate de exemplu în Belgia care funcţionează şi au la bază un principiu – atâta timp cât se reduc cheltuielile pentru marii retaileri, atunci când folosesc casa de marcat de tip self-service, evident că atunci şi preţurile ar trebui să fie mai mici. În condiţiile în care există case de marcat clasice care au angajaţi care duc pe bandă produsele respective şi de asemenea există şi case self-service, atunci da, este nevoie de a avea un mic discount care să fie dat pentru produsele pe care le scanează singuri clienţii”, a explicat Gabriel Zetea, luni la Digi 24.

Întrebat dacă vor fi taxate casele Selfpay să fie taxate ca şi cum ar fi un angajat, deputatul PSD a răspuns: „Acum nu ştiu dacă neapărat să fie taxate”.

„V-am spus că o astfel de lege există în Belgia în acest moment, dar noi ne dorim ca reducerea cheltuielilor care există clar, odată ce nu mai ai angajaţi la angajatori, acea reducere să se regăsească în preţul final la client. Să existe o reducere a preţului alimentelor sau a produselor pe care le vând retaileri către clienţii finali”, a completat el.

Zetea a adăugat ccă trebuie să fie asigurat, prin această lege, şi un număr minim de angajaţi din magazin care vor ajuta la casele de marcat selfpay pentru că nu toţi consumatorii ştiu să le utilizeze.

„Trebuie să încercăm să asigurăm în România, chiar dacă avansul tehnologic există şi trebuie ajutat, iar PSD a fost cel care a introdus în România un impozit şi reduceri fiscale pentru IT, pentru a avea dezvoltarea acestui sistem în ţara noastră şi a fost o măsură importantă care a adus beneficii bugetului statului, trebuie să asigurăm prin lege un număr minim, până la urmă, de reprezentanţi ai magazinului care să ajute la casele de marcat. În acest în România nu toţi consumatorii vor putea să utilizeze aceste case de tipul self-service. Sigur că în mediul urban vor fi din ce în ce mai mulţi, dar în mediul rural vor fi mai puţini”, a completat Gabriel Zetea.

Chestionat cât este de natural ca Parlamentul să vină cu o astfel de lege, să stabilească numărul de angajaţi de care este nevoie într-un magazin, Zetea a replicat: „Vom avea o astfel de lege pentru a încerca să protejăm consumatorii”.

„E nevoie de astfel de măsuri de protecţie. În acelaşi timp, aceste lucruri vor fi stabilite de către piaţă. Dacă magazinele vor dori să renunţe la toate casele de marcat clasice şi să aibă self-service şi vor fi foarte mulţi consumatori care nu se vor descurca, credeţi-mă că vor pune înapoi angajaţii”, a conchis el.

PSD ia în calcul să fie taxate casele de marcat de tip Selfpay, fără casieri, din supermarketuri, care ar putea plăti taxe aferente unui salariu minim, o discuţie urmând să aibă loc în şedinţa coaliţiei de marţi, au declarat surse social-democrate pentru News.ro.

Astfel, social-democraţii vor să taxeze casele de marcat de tip Selfpay, unde cumpărătorii îşi scanează singuri cumpărăturile şi plătesc, fără a mai fi nevoie de asistenţa unui casier, au precizat sursele citate.

Prin urmare, marile magazine ar putea plăti taxe aferente unui salariu minim, pentru aceste case de marcat. Social-democraţii iau în calcul şi introducerea de bonusuri pentru cei care folosesc astfel de sisteme, prin restituirea la casă a unui procent din suma cheltuită, pe model european. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.