Franţa l-a propus pe directorul general al grupului de tehnologie Atos, Thierry Breton, drept candidat la postul de comisar pentru politici industriale al Comisiei Europene, a anunţat biroul preşedintelui Emmanuel Macron, după ce prima propunere a ţării a fost respinsă de parlamentarii europeni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Breton, care a fost ministru de Finanţe al Franţei în timpul preşedinţiei lui Jacques Chirac, este director general al Atos din 2009.

”Este un om de acţiune, care cunoaşte problemele industriale din interior şi care, în timp ce ştie instituţiile europene, nu va avea o abordare birocratică a problemelor UE, ceea ce este important pentru preşedinte”, a declarat un oficial de la Palatul Elysee.

La începutul acestei luni, Parlamentul European a respins-o pe Sylvie Goulard, care a fost prima opţiune a preşedintelui Macron pentru postul de comisar, provocând nemulţumire la Paris, unde oficialii i-au acuzat pe conservatorii germani din Parlamentul UE.

Liderul francez, care doreşte să păstreze uriaşul portofoliu al industriei pe care l-a negociat cu viitorul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, vrea să lase în urmă ceea ce numeşte ”o criză politică” şi a dorit să obţină adigurări din partea acesteia că noul candidat va fi aprobat.

”Portofoliul va rămâne neschimbat”, a spus consilierul prezidenţial.

Fiecare stat membru nominalizează un candidat pentru Comisie, care trebuie să fie confirmat prin audieri în Parlamentul European.

În pofida trecutului său conservator, Breton l-a susţinut pe Macron în timpul campaniei electorale din 2017, înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Spre deosebire de mulţi oficiali francezi de rang înalt, Breton nu este absolvent al şcolii ENA pentru studii guvernamentale, dar deţine un master în inginerie, obţinut la prestigioasa şcoală franceză Supelec.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.