Procurorii federali din Detroit au anunţat joi că fostul director general al grupului Volkswagen, Martin Winterkorn, este pus sub acuzare pentru conspiraţie în vederea inducerii în eroare a autorităţilor de reglementare în scandalul manipulării testelor de poluare ale automobilelor diesel, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul Volkswagen nu a comentat imediat informaţia.

Inculparea a avut loc în luna martie, dar a fost făcută publică joi, în aceeaşi zi cu adunarea anuală a acţionarilor Volkswagen din Germania.

Winterkorn a demisionat la scurt timp după izbucnirea scandalului legat de vehiculele poluante, în SUA, în septembrie 2015.

Procurorul general al SUA Jeff Sessions a anunţat într-un comunicat că acuzaţiile arată că ”schema prin care Volkswagen a evitat să îşi îndelinească obligaţiile legale a mers până la vârful companiei”.

Winterkorn este acuzat de conspiraţie pentru fraudarea Statelor Unite, fraudă informatică şi încălcarea Legii pentru Aer Curat, începând cel puţin din mai 2014 şi până în noiembrie 2015, prin utilizarea unui software ilegal care a permis ca vehiculele diesel ale VW să emită emisii peste normele admise fără ca acestea să fie detectate.

Volkswagen a susţinut iniţial că numai directorii de nivel mai jos au ştiut despre manipularea emisiilor. Potrivit acuzaţiilor, Winterkorn a fost informat despre manipularea emisiilor diesel în mai 2014 şi în iulie 2015 şi a convenit cu alţi directori ai VW ”să continue frauda şi să înşele autorităţile de reglementare americane”, potrivit procurorilor.

Un purtător de cuvânt al procuraturii din Detroit a declarat că Winterkorn nu este reţinut în acest caz. În total, nouă persoane au fost acuzate, iar două şi-au recunoscut vinovăţia. Un cetăţean italian, fost director al Audi, se află în Germania şi aşteaptă să fie extrădat.

Alţi şase directori ai Volkswagen care sunt acuzaţi se află în Germania şi au evitat să se prezinte în faţa procurorilor americani întrucât Germania nu îşi extrădează de obicei cetăţenii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.