Sam Altman, CEO-ul OpenAI tocmai demis din funcţie, discută despre o posibilă revenire la conducerea companiei din spatele ChatGPT, chiar dacă ia în considerare şi lansarea unei noi firme de inteligenţă artificială (AI), a declarat sâmbătă o persoană informată pe această temă, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o zi după ce consiliul de administraţie l-a concediat într-o mişcare surpriză care a zguduit lumea tehnologiei, Altman vorbea cu directorii OpenAI despre îmbunătăţirea structurii de guvernare a companiei, în timp ce discuta cu unii cercetători de bază ai OpenAI şi alţii apropiaţi ai săi despre cum ar putea înfiinţa o nouă companie de AI, a spus persoana.

Posibilităţile de revenire pentru Altman, văzut de mulţi ca imaginea AI generative, sunt în desfăşurare, a spus sursa, care a cerut să nu fie numită deoarece nu era autorizată să vorbească în numele părţilor implicate.

OpenAI şi Altman nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Investitorii din OpenAI, inclusiv cel mai mare susţinător al său, Microsoft, discută despre controlul daunelor, inclusiv eventual cojnvingerea consiliului pentru a-l restabili pe Altman în funcţia de CEO, temându-se de un exod în masă de talente fără el, au spus alte surse.

Khosla Ventures, un susţinător timpuriu al OpenAI, îl doreşte pe Altman înapoi la OpenAI, dar ”îl va sprijini în orice ar face în continuare”, a postat sâmbătă fondatorul fondului, Vinod Khosla, pe X.

Microsoft a refuzat să comenteze. Se pare că deţine 49% din companie, în timp ce alţi investitori şi angajaţi controlează 49%, 2% dfiind eţinute de entitatea mamă nonprofit a OpenAI.

Emoţiile au crescut sâmbătă, când actualii şi foştii angajaţi au fost furioşi de concedierea lui Altman şi îngrijoraţi de modul în care o viitoare vânzare de acţiuni de 86 de miliarde de dolari ar putea fi afectată de răsturnările bruşte ale managementului.

OpenAI, o organizaţie non-profit co-fondată de miliardarul Elon Musk, a lansat ChatGPT pe 30 noiembrie anul trecut, declanşând o senzaţie globală asupra tehnologiei AI generative, care a devenit rapid aplicaţia software cu cea mai rapidă creştere din lume.

A declanşat un val de investiţii şi anunţuri în industrii pentru a folosi AI pentru a îmbunătăţi totul, de la servicii financiare şi asistenţă medicală până la divertisment şi media.

Instruită pe o mulţime de date, inteligenţa artificială generativă poate crea conţinut asemănător omului, ajutând utilizatorii să întocmească lucrări, să finalizeze teme de ştiinţă şi chiar să scrie romane întregi.

După lansarea ChatGPT, autorităţile de reglementare s-au străduit să ajungă din urmă: Uniunea Europeană şi-a revizuit Legea pentru AI, iar SUA au demarat eforturile de reglementare a AI.

Până sâmbătă, unii angajaţi şocaţi s-au gândit să renunţe dacă Altman nu este restabilit în funcţie până la sfârşitul weekendului, a spus o sursă.

Alţii şi-au exprimat sprijinul pentru a se alătura lui Altman pentru a înfiinţa o companie, a spus o terţă persoană familiarizată cu problema.

Fostul preşedinte OpenAI Greg Brockman, care a declarat că a renunţat la OpenAI din cauza concedierii lui Altman vineri, este aşteptat să se alăture oricărui efort, potrivit Information, care a relatat anterior despre posibila nouă afacere, citând o persoană familiarizată cu chestiunea.

Brockman nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

 OpenAI nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Unii cercetători de la OpenAI, inclusiv Szymon Sidor, au părăsit compania din cauza schimbării CEO-ului, dar nu este clar dacă Sidor şi alţii se vor alătura unei noi firme a luiAltman, au spus două persoane familiare cu problema. Sidor a confirmat renunţarea.

Altman şi fostul şef de design al Apple, Jony Ive, au discutat despre construirea unui nou dispozitiv hardware pentru AI, a relatat Information în septembrie. Publicaţia a scris că CEO-ul SoftBank Masayoshi Son, a fost implicat în discuţii.

Înlăturarea lui Altman a fost determinară de ”defecţiuni în comunicare”, nu din cauza unei ”abateri”, a scris directorul de operaţiuni Brad Lightcap, într-o notă internă a companiei de sâmbătă, care a fost vizualizată de Reuters.

Site-ul web The Verge a scris anterior despre discuţiile consiliului OpenAI cu Altman pentru a reveni în calitate de CEO.

Forbes a relatat sâmbătă că investitorii complotează să-l restabilească pe Altman ca CEO.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.