Giganţii americani de investiţii Pimco şi Vanguard au cumpărat active locale turceşti în ultimele luni, pariând că ţara va menţine rate ale dobânzilor la un nivel ridicat, după ani de politici instabile sub conducerea preşedintelui Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Interviurile cu manageri de fonduri de top ai companiilor arată că doi dintre cei mai mari investitori ai lumii, care gestionează împreună active de aproape 10.000 de miliarde de dolari, au devenit constructivi în privinţa Turciei de la noua sa politică economică ortodoxă adoptată după realegerea lui Erdogan în mai anul trecut.

Pimco şi Vanguard nu au detaliat dimensiunea specifică a achiziţiilor lor, dar investiţiile sunt un semn de încredere după un exod de ani de zile de investitori străini, care a lăsat Turcia la marginea pieţelor emergente globale.

”Suntem constructivi în ceea ce priveşte activele turceşti, în special activele în monedă locală, din cauza înăspririi condiţiilor financiare pentru a controla cheltuielile şi inflaţia şi a relaxării treptate a reglementărilor care denaturează preţurile activelor”, a declarat Pramol Dhawan, director general şi şef al departamentului pentru pieţele emergente la Pimco, care supraveghează active de aproape 2.000 de miliarde de dolari.

Vanguard, al doilea cel mai mare administrator de fonduri din lume, cu aproape 7.500 miliarde de dolari, a cumpărat obligaţiuni locale turceşti fără acoperire la sfârşitul anului trecut, după ce Nick Eisinger, co-şef al companiei Emerging Markets Active Fixed Income, şi alţi câţiva investitori au vizitat ţara pentru întâlniri.

”A fost un moment de cotitură”, a spus Eisinger într-un interviu separat, menţionând că randamentele de referinţă au scăzut ulterior cu 5-6 puncte procentuale, din noiembrie până la mijlocul lunii decembrie, înainte de a-şi reveni parţial în această săptămână.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.